Nota Informativa
25 de juliol de 2008


El GOB s'oposa al camp de golf de Son Aversó.

El camp de golf i hotel previst a l'antiga possessió de Son Aversó destruiria una de les darreres àrees rurals més ben conservades de Palma.


El GOB ha presentat avui, de la mateixa manera que ho han fet les Associacions de veïns de Son Sardina, Sa Garriga i Son Espanyol, al•legacions en contra del projecte de camp de golf projectat a l'antiga possessió de Son Aversó.

Aquest projecte consisteix en la construcció d'un camp de golf de 18 forats i un de 9 forats, un camp d'aprenentatge i la construcció d'un hotel de cinc estrelles de 450 places, a més dels equipaments comercials i d'oci corresponents.

INCOMPLEIX LA NORMATIVA VIGENT

Segons el GOB i d'acord amb la recent aprovada Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a les Illes Balears, aquest projecte de camp de Golf incompleix de forma flagrant el que es fixa en el  capítol II, article 8, punt 4 de l'esmentada llei, que diu:

Les instal•lacions de camp de golf en cap cas no poden contemplar usos residencials, tret dels estrictament indispensables per al personal encarregat del seu manteniment o vigilància, ni en cap cas usos d’allotjament turístic en qualsevol de les modalitats previstes a la legislació reguladora.

Entenem per tant que d'acord amb aquesta llei, el projecte pel que es sol•licita la declaració d'interès general no s'ajusta a la legislació ara vigent que específica clarament la impossibilitat d'autoritzar projectes de camp de golf amb oferta complementària.

ELS IMPACTES

Per altra banda, Llei 4/2008, de 14 de maig, en el seu capítol II fixa les determinacions aplicables als camps de golf. Aquestes determinacions determinen la possibilitat de la denegació de la declaració d’interès general sobre la base de criteris d’inoportunitat d’implantació d’aquests usos per raons de la seva incidència territorial o paisatgística, l’afectació als recursos naturals, l’oferta de camps de golf ja implantada a cada illa o àrea homogènia, així com per aplicació del principi de desenvolupament sostenible.

Des del GOB consideram que el projecte de camp de golf presentat per Proalaró S.L. representa una incidència que hauria de motivar la denegació rotunda de la declaració d'interès general, tant pel que fa a incidència territorial i paisatgística, com per la greu afectació que representa als recursos naturals, especialment l'aigua (procedent una part molt important de Sa Font de na Pera) i també, i molt especialment, per la incidència sobre un bé patrimonial, a banda de no tenir cap justificació des del punt de vista de d'equilibri territorial de l'oferta implantada a l'illa.

Des del nostre punt de vista els impactes que s'exposaran justificarien sobradament la denegació de l'interès general del projecte de Son Aversó:

Incidència territorial i paisatgística


-    El projecte plantejat a Son Aversó desfigurarà una àrea rural ben conservada

-    Suposa la vulgarització d'un paisatge cultural molt valuós per convertir-lo en una zona de gespa impròpia d'aquest indret.

-    La construcció d’aquestes instal•lacions esportives suposarà a més a més a més arrabassar centenars d’arbres fruiters de secà, que tan defineix aquesta possessió i aquest tipus de paisatges rurals.

-    En un moment en que s'està desenvolupant un Pla de Desenvolupament Rural que fa especial incidència en el recurs paisatgístic que representa el camp i tenint en compte que Son Aversó es tracta d'una de les poques àrees agrícoles ben conservades que queden a l'entorn de Palma, no es pot consentir aquesta perversió del paisatge, actualment format per garrovers i oliveres.


Afectació als recursos naturals

Consum elevat d'aigua

Aquest projecte suposarà un consum molt elevat d'aigua equivalent als que actualment empren els pobles de Son Sardina, Sa Garriga, Establiments, Son Espanyol i Palmanova, junts. L'aigua s'usarà per regar l'herba dels golfs i per l'hotel.

Contaminació per reg amb aigües depurades de mala qualitat

El reg intensiu amb aigües depurades, la majoria d'elles sotmeses única i exclusivament a una depuració secundària, pot contaminar els aqüífers, ja que són aigües amb una elevada salinitat i amb nivells alts de nitrogen, fòsfor, matèria orgànica i altres compostos derivats d’una depuració ineficient.

Contaminació per ús de pesticides, herbicides i fertilitzants

Cal recordar que un camp de golf necessita, per a la seva supervivència, convertir-se en una àrea abiòtica  - sense vida -  per a la qual cosa la utilització de substàncies químiques tòxiques (pesticides, herbicides,  insecticides, fertilitzants…) se converteix en una necessitat. De fet l’Institut d’Ecologia aquàtica de Girona ha equiparat els seus efectes als d’una activitat industrial molt contaminant.

L'excés de productes químics pot acabar afectant la qualitat de les aigües subterrànies. El resultat de tot això és que molts d’aquests tractaments acaben convertint un camp de golf, especialment els greens, amb una zona biològicament morta a pesar de la imatge que pot semblar tenen els camps de golf.
       
Des d'aquest punt de vista, en el seu moment, els regants de la zona ja advertiren dels prejudicis que podia generar el golf de Son Aversó sobre la Font Mestre Pere, sobretot des del punt de vista de contaminació de l'aqüífer:

Una amenaça pel subministrament de Palma

A més, afegim que consideram que l'afectació d'aquest aqüífer posaria en perill la provisió de Palma d'aigua potable per la contaminació per l'ús d'adobs i productes sanitaris que es filtrarien en el subsol. En aquest sentit, EMAYA ha emès informes desfavorables a l'execució d'aquest camp de golf, pels prejudicis que pot representar per aquest important aqüífer.

Patrimoni

La zona de Son Aversó constitueixen una àrea de notable interès etnològic i patrimonial Al seu entorn neixen fonts que han proveït des de fa segles les hortes de Palma. Fonts, sèquies, calçades, pontets... són elements que l’arquitectura de l’aigua que cal preservar a les totes.

Oferta dels camps de golf a l'illa.
   
El projecte presentat, contradiu el Pla Territorial de Mallorca, aprovat recentment que considera que     els municipis de Ponent de Mallorca (Andratx, Calvià i Palma), hi ha camps de golf de sobre i per tant no considera adequat construir-ne de nous a aquests municipis.

    ***


Per tot això, del GOB es demana que es denegui l'interès general a aquest projecte, atenent la legislació ara vigent, els impactes sobre els recursos naturals (especialment l'aigua) i, sobretot la necessitat de preservar una de les poques darreres àrees rurals ben conservades de Palma, pel seu valor històric, paisatgístic i patrimonial que sí que és efectivament d'interès general per a la societat actual i per a les generacions futures.
   


Plana principal