Nota Informativa
5 de setembre de 2008

El GOB demana a la Consellera Julve que retiri la paraula "sostenible" quan parla del seu model
de gestió de residus i que no confongui als ciutadans.

No es pot parlar de sostenibilitat quan es parla d'incineració. No es poden dir més mentides.



Després de les declaracions d'ahir de la Consellera Julve pel que fa a l'ampliació de la incineradora i dels "avantatges" de la producció d'electricitat a partir de Residus Sòlids Urbans, el GOB demana a la Consellera Julve que no menteixi als ciutadans.

LES RAONS

1er. La incineració no és un model ni avançat ni sostenible per a la gestió dels residus a les Illes Balears, sinó tot el contrari.

•    La incineració és incompatible amb el reciclatge i la reutilització. No es pot confondre als ciutadans i dir que s'apostarà simultàniament per les dues opcions (incineració i reciclatge). Els objectius del Consell és passar d'incinerar un 32% dels RSU a incinerar-ne un 62% al 2013, clarament l'aposta és per la INCINERACIÓ i no pel reciclatge. És de sentit comú que les inversions que ara es fan es veuran amortitzades i més justificades  quan més residus es cremin

•    Es potencia la incineració, quant les directrius europees estableixen les prioritats en matèria de gestió de residus enfocades a la prevenció, la reutilització i el reciclatge.
Precisament aquest passat dimarts dia 18 de juny, la Comissió Europea va treure la Directiva de Residus. Una directiva que haurà de ser assumida     pels estats membres, i que estableix les bases per una política de gestió     de residus que estableixi objectius quantificables i potenciï la prevenció, la reutilització i el reciclatge.

Aquesta Directiva estableix un objectiu (que haurà de ser assumit) del 50% de reutilització i reciclatge de RSU pel 2020.

Apostar per seguir incrementant la incineració, no és un avanç sinó un retrocés que ens posa en evidència davant de la comunitat internacional.

•    Es parla de ”abocament zero” pervertint, per similitud, el missatge de “residu zero” que és pel que aposten els països avançats en matèria de residus i medi ambient. “Residu zero” és disminuir la producció de residus i apostar de manera decidida per la reutilització i el reciclatge; “abocament zero” és un frau:
    1er, perquè no és veritat que es deixi'n d'abocar residus. De fet, la clausura de Son Reus, ve acompanyada d'una obertura d'un nou abocador – que inicialment havia de ser de 2.000m3 i que actualment ja es preveu de 80.000m3 –  posant de manifest l'absència de polítiques adreçades a la minimització dels residus i del reciclatge
   2on perquè les restes de cendres i escòries derivades de la incineració seguiran sent abocades de manera controlada pel fet de ser un residu tòxic i perillós.


2on. L'electricitat que es generarà a partir de la incineració (o valorització energètica) no arriba ni al 5% de la demanda elèctrica a dia d'avui de Palma.

En aquest sentit demanam al Consell que no digui mentides per justificar l'exagerada inversió i aposta per la incineració i per la rendibilitat de l'empresa concessionària TIRME.

L'electricitat que es genera cremant basura no és neta ni renovable

La incineradora de Son Reus, que ha estat denunciada en diverses ocasions per Greenpeace i el GOB des d'abans de la seva construcció l'any 1990, provoca seriosos problemes ambientals, tant per emissions a l'atmosfera de, per exemple, dioxines i furans, com pel problema que suposen les cendres i escòries que produeixen i que, a Mallorca, es dipositen en la seva majoria en un abocador. Els residus que provoca la crema d'escombraries són molt més tòxics que les escombraries abans de ser cremades. Les dioxines i furans tenen una elevada toxicitat i es troben en el grup de substàncies prioritàries a eliminar denominades “dotzena bruta” que recull el Conveni de Estocolom sobre Composts Orgànics Persistents. Els seus efectes sobre la salut són càncer, danys als sistema immunològic, reproductor, endocrí i nerviós i alteracions del desenvolupament intel•lectual infantil.

Segons TIRME, de les 569.245 tones de residus generades en la illa de Mallorca, 318.015 acaben incinerades. Això provoca la generació de 76.670 tones d'escòries i 31.895 de cendres cimentades. D'aquestes només es recuperen 4.434 tones de ferralla. Les cendres i escòries contenen substàncies d'elevada toxicitat amb metalls pesats (cadmi, plom, mercuri, crom, coure) i acumulen fins a més del 90% de les dioxines i furans que es generen en la incineradora a causa dels filtres que fan que les emissions per la xemeneia sigui menors. No existeixen nivells segurs d'emissió per a aquest tipus de substàncies, perquè tarden dècades en degradar-se, són biocamulativas i es concentren en tots els organismes de la cadena alimentària augmentant en les últimes baules com l'ésser humà.


L'electricitat que es generarà al 2010 no arribarà ni a un 5% de l'electricitat de demanden els habitages de Palma.

Segons les estadístiques energètiques de la Direcció General d'Energia, Palma va consumir al 2005 (el darrer any del que es diposen dades a la plana web de la DG d'Energia) 1.731.246 MWh, la qual cosa representa el 42% del total de Mallorca.

Segons dades del Pla Director Sectorial Energètic, al 2003 la crema de fems va generar aproximadament 131.000 MWh. Quan s'hagi culminat l'ampliació de la incineradora, es generaran aproximadament 300.000 MWh/any i això dista molt dels 1.732.246 MWh any que consumí Palma ja en el 2005, i serà encara menys si tenim en compte que la tendència del consum elèctric va en augment.

Així per tant, produirem com a molt el 5% de l'electricitat que necessita Palma, i tot això segons dades oficials.


EL GOB INSTA, UN COP MÉS, AL CONSELL DE MALLORCA A MODIFICAR LES SEVES POLÍTIQUES RESIDUS O, COM A MÍNIM, A NO DIR MENTIDES NI CONFONDRE ALS CIUTADANS.

El GOB insta una vegada més al Consell de Mallorca a replantjar-se la seva aposta de futur en matèria de residus a Mallorca, a donar una informació clara i a no confondre al ciutadà (una política basada en la incineració no és compatible amb una política de gestió i tractament enfocada cap a la reducció i el reciclatge, no hem d'oblidar que quan més cremen, més guanyen!) i la generació d’electricitat (45 MW de potència vs el 1.500 MW que es preveuen tenir instal•lats al 2015) no justifiquen aquesta aposta tan important (política i d’inversió) per la incineració.




Plana principal