Nota Informativa

8 de setembre de 2008

 

El GOB presenta el seu informe "El camps de golf a Mallorca. Estiu 2008"

 

Mallorca no necessita més camps de golf

 

Mallorca ja té prou camps de golf i cal preservar les àrees rurals i els recursos hídrics per damunt dels projectes que destrueixen i hipotequen el territori.

 

 

El GOB presenta l'informe "Els camps de golf a Mallorca" amb informació actualitzada i mapes sobre camps de golf existents, projectes i canvis en la normativa relativa a aquests projectes. Així mateix presenta informació detallada dels impactes d'aquests projectes, tant des del punt de vista territorial i paisatgístic (amenaça a àrees rurals, destrucció d'espais naturals, il·legalitats associades a aquests tipus de projectes..) com des del punt de vista, especialment, de la seva afectació als recursos hídrics.

 

ELS CAMPS DE GOLF A MALLORCA

 

Mallorca està plena de camps de golf i urbanitzacions que destrossen el territori, tenen un consum insostenible d’aigua i hipotequen el nostre futur.

 

Actualment a la nostra illa hi 23 camps de golf en funcionament i 11 més es troben en tramitació i/o construcció.

 

A Mallorca des del nostre punt de vista hi ha camps de golf més que suficients per a absorbir la demanda existent a les nostres illes. Fer-ne més ni és necessari ni és convenient a la vista dels impactes derivats de la construcció d’aquestes instal·lacions, bàsicament el consum i la contaminació d’aigua i la transformació del camp.

 

És per tant el moment de revisar els arguments que, des del GOB, hem anat denunciant i exposant referent a la principal problemàtica associada a aquesta activitat i les seves conseqüències territorials, ambientals i paisatgístiques i revisar els projectes que encara a dia d'avui, representen importants amenaces i que es troben actualment en tramitació.

 

Ara però, algunes coses han canviat una mica. Tot i que el Pla Territorial de Mallorca aprovat al 2002 i la seva modificació puntual (actualment aprovada inicialment i en exposició pública) consolidàs l'argument de la necessitat estratègica dels camps de golf des del punt de vista de qualitat turística aplicant el criteri de “l'equilibri territorial” pel que fa a l’emplaçament de nous projecte, aquest any 2008 s'ha produït una fita, reclamada des del fa molts d'anys pel GOB: la derogació de la Llei de Camps de Golf de 1988, amb l'aprovació de la Llei 1/2008 de Mesures Urgents de Desenvolupament Urbanístic Sostenible.

 

Aquesta derogació és un fet de cabdal importància perquè representa que, a partir d'ara, els camps de golf que es projectin no podran dur associada cap tipus d'oferta complementària turística i/o residencial.  Des del GOB s'havia sol·licitat reiteradament la derogació d'aquesta llei, ja que el fet que establís que els camps de golf “tenien dret” a tenir un complement consistent en un hotel o un Aparthotel amb capacitat per a 450 places, havia representat senzillament una excusa més per seguir urbanitzant.

 

Per altra banda, dins d'aquest primer any de canvi polític al Consell de Mallorca, també hem vist com es denegaven les declaracions d’interès general i per tant, s'aturaven, dos dels projectes més impactants de camps de golf que estaven en tramitació: Son Real (a Santa Margalida) i Es Pujol (a Santanyí).

 

IMPACTES DELS CAMPS DE GOLF

 

Els impactes dels camps de golf són molts i venen detallats a l'informe (transformació de les àrees rurals, elevat consum d'aigua, ús de pesticides, contaminació d'aqüífers, destrucció d'espais naturals, etc.)

 

A dia d'avui ens trobam amb projectes de camps de golf que tenen especial rellevància en les reivindicacions ecologistes pel que fa als impactes paisatgístics i destrucció d'entorns naturals valuosos, però també i en alguns casos per indicis d'il·legalitats en la seva tramitació. És el cas del camp de golf de Son Bosc, on el que es pretén és fer un camp de golf en una zona que ara fa cinc anys, havia estat inclosa dins del Parc Natural de S'Albufera. A més, Son Bosc té interposat un contenciós administratiu contra la llicència d'obres per incompliment de les DOT (per situar-se dins una APT),

 

Amb l'excusa de ser un camp de golf sense oferta complementària, aquest projecte esdevé una de les majors amenaces per a l’equilibri ecològic i la preservació de la biodiversitat del Parc Natural de S'Albufera.

 

De projectes en tramitació, n'hi ha d'altres que amenacen espais naturals o àrees rurals ben conservades, entre els que cal destacar el camp de golf de Son Aversó (Son Sardina) que suposaria la desfiguració d'una àrea rurals ben conservada, i Son Claret (Calvià), un projecte que es pretén ubicar en una zona ARIP (Àrea Rural d'Interès Paisatgístic) annexa a l'ANEI (Àrea natural d'Especial Interès) de la Serra de Tramuntana.

 

LES PROPOSTES DEL GOB

 

Per tots aquests motius, des del GOB consideram que ja hi ha prou camps de golf a Mallorca. Que els impactes que representa la construcció de camps de golf no compensen la destrucció de més àrees rurals o espais naturals de l'illa, i que els arguments que s'han exposats durant tants anys per part de promotors, constructors i urbanitzadors, no justifiquen l'autorització de més camps de golf.

·         la modificació del PTM (actualment en exposició pública) amb l'objectiu d’eliminar la proposta de construcció de nous camps de golf o ampliació dels existents a determinades zones amb l'argument de "l'equilibri territorial de l'oferta"

·         la no autorització de  nous camps de golf

·         la no construcció de nous camps

·         obligar i fer complir l'obligació, a tots els camps de golf a regar sempre amb aigua depurada de qualitat           

·         clausurar aquells que reguen amb aigua de pous

·         estudiar si qualque camp de golf s’hauria de desmantellar

 

L'enllaç de l'informe: http://www.gobmallorca.com/GOLF-INFORME-estiu2008.pdf




Plana principal