A finals d’octubre, el GOB va organitzar un curs per a tots aquells que volen apropar-se a l'estudi i l'observació de les aus. A través de reconeguts experts els assistents van aprendre sobre algunes de les espècies d'aucells més característiques de les Illes Balears, i van obtenir els recursos necessaris per iniciar-se a l'ornitologia.

En Manolo Suarez, l'organitzador del curs, ens descriu l'ornitologia com una bona manera d'acostar-se a temes de naturalesa perquè requereix pocs mitjans i pot ser molt gratificant. És possible observar aucells a qualsevol lloc i a qualsevol hora, hi ha moltes espècies diferents i les espècies que es poden veure varien en funció de l'època de l'any, i si a això li afegim el repte d'identificar la variació en els plomatges, les diferències entre mascles i femelles, o si són joves o adults, l'ornitologia esdevé una activitat estimulant i agradable. Les sortides per fer observació d'aus acostumen a ser molt amenes, i molts d'aquells que comencen de zero no triguen gaire a aficionar-se: després d'uns mesos d'observació n'hi ha que ja volen fer viatges de turisme ornitològic. I no només això: l'ornitologia també ajuda a desenvolupar l'atenció, la vista, la oïda, la sensibilitat per la natura, i també la paciència. És una activitat poc practicada a les nostres illes si ens comparam amb altres llocs d'Europa i del món, però iniciatives com aquest curs del GOB contribueixen a augmentar el nombre d'aficionats.

El curs va constar de sis classes teòriques i dues sortides pràctiques, una a la Colònia de Sant Jordi i una altra a la zona humida per excel·lència de Mallorca, s'Albufera. Les classes teòriques es van centrar cada una en un hàbitat concret, i a més d'una introducció a l'ornitologia, amb una explicació de les eines i els recursos bàsics de l'ornitòleg, l'origen i evolució dels aucells, i la seva morfologia i fisiologia, també vam poder aprendre sobre moltes de les espècies que habitualment podem trobar al mar i a la costa, a les zones de conreus i a les zones urbanes, als boscos i a les muntanyes, i a les zones humides. Els ponents eren ornitòlegs experts, molts d'ells biòlegs: Pere Vicens (ornitòleg, naturalista, educador), Miquel Mc Minn (biòleg, expert en aus marines), Pere Garcies (biòleg, anellador expert), Manolo Suarez (ornitòleg del GOB), Maties Rebassa (biòleg, director del Parc Natural de s'Albufera), i n'Antoni Muñoz (biòleg i coordinador de conservació del GOB) qui, per acabar, ens va xerrar de qüestions relacionades amb la conservació d'aus a les nostres illes, a Europa i al món en general. Per si no n'hi hagués prou, vam poder aplicar tots aquests coneixements a través de dos sortides ornitològiques: la primera va ser a la Colònia de Sant Jordi i es va centrar en l'observació d'espècies marines i de costa, amb l'orientació de Xavier Llabrés com a guia. I la segona va ser a s'Albufera, on ens vam dividir en grups per fer observació a diferents aguaits guiats per ornitòlegs experts del GOB.

L'objectiu darrer de l'educació en ornitologia és la conservació de la natura, perquè estimular la curiositat de la gent per la naturalesa és una de les millors maneres per fer que la gent l'estimi i, en conseqüència, en prengui consciència de la necessitat de la seva conservació. Així mateix, molta de la gent que entra en contacte amb l' ornitologia acaba col·laborant amb el GOB fent tasques com la recerca de dades o participant als censos d'aus. I aquests eren els principals objectius dels curs: despertar la curiositat de la gent per la natura i fer veure la importància de la conservació.

Entre els participants del curs hi havia gent amb experiència prèvia en ornitologia, i gent sense coneixements però amb curiositat pel món de les aus, gent amb formació i feines molt diverses, i jubilats. Na Catalina Piris, educadora ambiental a s'Albufera, ja en tenia algunes nocions d'ornitologia abans de fer el curs, i s'hi va inscriure per la seva feina. En destaca la qualitat dels ponents i descriu el curs com a molt enriquidor, i en la seva opinió la millor manera de fer que la gent respecti i estimi la natura és a través de l'educació. Per ella, l'ornitologia és una activitat fascinant perquè a través de la seva pràctica s'aprèn moltíssim sobre aquells éssers en aparença tant llunyans com son els aucells: coses com el dimorfisme sexual, el tipus de bec o el tipus d'alimentació. Opina que les sortides ornitològiques del curs van ser molt interessants i que van servir per posar en pràctica tot allò que vam aprendre al llarg de les classes teòriques, i també té moltes ganes de que es facin més cursos d'un caire similar, doncs, ens comenta, el món de l'ornitologia dóna per molt. A més, per la seva feina sap que entre el públic general encara hi ha molt de desconeixement sobre qüestions d'ornitologia o de natura en general, però que una vegada s'apropen a aquest món, la majoria hi té molta curiositat.

En Gabriel Sánchez també tenia certa experiència en qüestions d'ornitologia i, de fet, ha participat a alguna campanya d'anellament, i descriu com a meravellós el món dels “rèptils que volen”, entre d'altres coses, per la immensa variabilitat entre les diferents espècies. Ens conta que encara no té gaire experiència en l'observació d'aus, però que ja comença a intuir una cosa molt interessant: que els aucells ens donen informació sobre el nostre món, i que els observadors més avançats en poden saber molt sobre qüestions com el canvi climàtic a través de l'observació d'aus. Pensa que el curs va ser molt complet i també és partidari de què es facin més iniciatives de divulgació com aquesta, doncs és una bona manera d'apropar-se a la natura i també serveixen per fomentar el voluntariat en matèria de conservació.

Aquest curs d'iniciació a l'ornitologia forma part de les tasques de divulgació que fa el GOB sobre qüestions de naturalesa i conservació, i us convidam a seguir-nos a traves de la web i de les xarxes socials i a apuntar-vos al butlletí informatiu si teniu curiositat per aquest món i voleu inscriure-us al proper curs d'aquest tipus.

 

Sergio López 

        

 

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob