La Comissió Europea podria enviar properament una comunicació d’inici de procediment d’infracció contra Espanya, per fer cas omís al pla d’acció per a la conservació d’aquesta espècie.

 

La tórtora europea (Streptopelia turtur) és una de les espècies d’aus que està patint una minva poblacional més acusada. Així, el Programa Europeu de Seguiment d’Aus Comunes, coordinat per l’European Bird Census Council, ha registrat una pèrdua del 78% dels seus efectius europeus entre 1980-2013, i del 29% entre 2004-2013. A Espanya, el programa SACRE de SEO-Birdlife, ha detectat una minva del 30% des de 1998. Les causes del declivi semblen complexes, i podrien tenir a veure amb sinèrgies negatives creades per diferents factors que poden actuar a les zones de cria i d’hivernada, com la pèrdua dels hàbitats de cria, l’ús d’herbicides o la caça.

Davant aquesta situació, la Comissió Europea va aprovar l’any passat el Pla d’acció per la conservació de la tórtora, 2018-2028. En el pla s’estableixen set objectius, entre els quals destaquen per ordre d’importància la millora dels hàbitats de reproducció, l’eradicació de la caça il·legal, la gestió sostenible de la caça i la millora dels hàbitats a les zones de descans i hivernada.

Per aconseguir l’objectiu de l’aprofitament cinegètic sostenible, el Pla estableix una sèrie d’accions. La més immediata és la implementació d’una moratòria temporal fins que, sobre la base d’informació científica i cinegètica, es pugui establir un model d’aprofitament.

Malgrat aquesta indicació, la moratòria no ha estat aplicada a cap dels països on aquesta espècie es caça. Davant això, segons diferents fonts, la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea podria comunicar properament a Espanya l’inici d’un procediment d’infracció, per fer cas omís a les determinacions del pla d’acció i especialment en relació a l’establiment de la moratòria.

La tórtora europea es pot caçar a Mallorca a partir del 15 d’agost, amb un cupo màxim de 3 exemplars per caçador i dia. El GOB ja va instar la primavera del 2018 al Consell de Mallorca a adoptar la moratòria per a la tórtora, petició que no va ser acceptada. Tot i això, els responsables de Caça del Consell són ben conscients que tard o d’hora arribarà la reacció de la Comissió Europea, i per això en l’ordre de vedes aprovada el passat mes de maig, en relació a les disposicions que afecten a la tórtora ja s’indica que “Arran de mesures europees per a la recuperació d’aquesta espècie, la normativa reguladora de la seva caça pot anar canviant. S’estarà a les previsions legals vigents en cada moment”. 

Davant la situació d’amenaça per a l’espècie, consideram absolutament irresponsable la manca d’actuació de les diferents administracions estatals i regionals, entre elles el Consell de Mallorca, que estan adoptant una posició immobilista a l’espera que la moratòria de la caça sigui efectivament imposada per les autoritats europees, i descarregar-se així de responsabilitat en la limitació davant el sector cinegètic.

A cinc setmanes de l’inici de la mitja veda de caça, des del GOB instam a Jaume Alzamora, el nou Conseller de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Joventut (conselleria que inclou les competències insulars de caça) a assumir la responsabilitat que li pertoca i, per tant, a modificar l’ordre de vedes per establir la moratòria en la caça d’aquesta espècie.

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob