Durant diversos dies del mes de gener s’ha realitzat el cens d’aus aquàtiquesi limícoles a les Balears, un cens que s’emmarca dins el «International Waterbird Census» que coordina Wetlands International (www.wetlands.org) i que se realitza cada any durant l’hivern.

 

El cens ha donat una xifra propera a les 25.000 aus de 68 espècies diferents que estan passant l’hivern a les zones humides de les Illes, un nombre similar a l’obtingut l’any passat però inferior als anys 2017 i 2018.

El cens se fa sobre anàtides, agrons i limícoles, així com altres que viuen a les zones humides, com alguns rapinyaires i algunes espècies de gavines. Per illes, a Mallorca s’han visitat 34 zones, 18 a Menorca i 16 a les Pitiüses. Les zones amb major nombre d’exemplars han estat s’Albufera de Mallorca, amb més de 8000 exemplars, el 34% del total de Balears, s’Albufera d’es Grau a Menorca, amb més de 2000 i s’Albufereta, a Pollença, amb 1870 exemplars. Altres zones importants pel nombre d’exemplars són el Salobrar de Campos i les Salines d’Eivissa.

Les espècies més abundants han estat el coll verd (Anas platyrhynchos), les fotges (Fulica atra), els esplugabous (Bubulcus ibis) i els cullerots (Spatula clypeata).

Com espècies interessants o curioses destaquen un Bitó (Botaurus stellaris), un becplaner (Platalea leucorodia) i 3 cigonyes (Ciconia ciconia) vists a Mallorca.

Destacar també els 25 exemplars de de Rosseta (Marmaronetta angustrirostris) presents a s’albufera de Mallorca i els 17 de parda (Aythya nyroca) a diferents llocs de Menorca, dues espècies que actualment es troben amenaçades, així com els 19 soterins grans (Podiceps cristatus) a Menorca i els 280 exemplars de soterí (Podiceps nigricollis) presents a l’estany pudent de Formentera, que representen el 70% dels que es poden veure a totes les illes.

Als recomptes han participat més d’un centenar de voluntaris, amb la coordinació del GOB, SOM, GEN-GOB i Conselleria de Medi Ambient.

Aquest cens se ve realitzant a molts països del mon des de fa uns 50 anys. Aquestes series llargues de temps ens permeten saber quina és l’evolució de la fauna a les zones humides i per tant en quin estat es troben aquestes zones a les Balears.

 

agró blanc Juanjo Bazán

Imatge de Juanjo Bazán

girapedres Toni Muñoz

Imatge de Toni Muñoz

flamencs Javi Moranta

Imatge de Javi Moranta

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob