La Setmana Internacional d'Acció contra els Tractats de Lliure Comerç mobilitzarà centenars de ciutats a tot el món

Una enorme balança presidia avui l'entrada a la seu de la Comissió Europea a Brussel·les. Un dels seus plats albergava uns sacs de sorra en representació de les multinacionals. En l'altre hi havia més de tres milions de signatures de la ciutadania europea, recollides al llarg d'un any, en contra de les negociacions del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP per les seves sigles en anglès) entre EUA i la UE, d'altres tractats de lliure comerç com el de la UE i Canadà (CETA per les seves sigles en anglès) i el que 50 països negocien per liberalitzar els seus serveis públics (TISA per les seves sigles en anglès). Els responsables d'aquest regal han estat els més de 500 col·lectius que formen part de la campanya europea contra els tractats comercials, que han batut tots els rècords de recollida de signatures a escala europea. Mentre que una Iniciativa Ciutadana Europea (similar a una Iniciativa Legislativa Popular europea) requereix un total d'un milió de signatures i superar un 1% de quota en almenys set països, en l'espai d'un any la campanya ha recollit el triple de signatures totals i ha superat la quota en 23 països membres. No obstant això, el lliurament d'aquestes tres milions de signatures ha estat simbòlica a causa que la Comissió Europea, amb el dèficit democràtic que li caracteritza, va denegar a la campanya la possibilitat de realitzar la iniciativa ciutadana.

La presentació de signatures també s'ha fet simbòlicament per membres de la Plataforma a Mallorca contra el TTIP a la seu del Centre Balears Europa. Amb aquest acte, aquí i arreu d'Europa, s'inaugura la Setmana Internacional contra els Tractats de Lliure Comerç, que preveu mobilitzacions en centenars de ciutats de tot el planeta, mostrant el creixent rebuig de la població mundial a les polítiques comercials actuals que no han fet més que aprofundir les diferències entre rics i pobres i exprimir els recursos del planeta. De fet, molts actes de la setmana coincidiran amb el Dia Internacional per a l'Eradicació de les Causes de la Pobresa, atès que els tractats comercials beneficien exclusivament a les elits comercials, però suposen un augment de la precarietat de la resta de la població i major desprotecció del medi ambient.

La Setmana Internacional contra els Tractats de Lliure Comerç coincideix amb l'anunci de la finalització de les negociacions de l'Acord d'Associació Transpacífic (TPP per les seves sigles en anglès), negociat entre EUA, Japó i altres 10 països d'Àsia i Amèrica, per considerar que, igual que el TTIP, el CETA o el TISA, busca privatitzar els serveis públics, rebaixar la legislació en matèria de protecció social, laboral o ambiental o donar la possibilitat a les multinacionals estrangeres per demandar als Estats si alguna llei produeix pèrdua de beneficis, tal com demanden els principals grups empresarials.

Per això, la campanya #NoalTTIP recalca la importància de la mobilització ciutadana, ja que solament la veu de la ciutadania pot fer callar els interessos de les multinacionals. La presentació de tres milions de signatures és una mostra que la campanya està tenint èxit. Si la Unió Europea albergués un mínim de democràcia, no continuaria amb les negociacions comercials sense abans consultar a la població.

Què farem a Mallorca?

  • Dimecres 7 octubre 11.30h: lliurament de les signatures recollides a Mallorca.
  • Dissabte 10 octubre: de 10 a 13h taula informativa plaça Espanya, roda de premsa 11h.
  • Dissabte 17 octubre: de 10 a 13h taula informativa plaça Espanya
  • Dissabte 17 octubre a les 18h: Marxa des de plaça Espanya a plaça sant Llorenç per confluir amb la Setmana per a la Inclusió Social de EAPN
El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob