La moratòria de clavegueram, la legalització de tauleres al sòl rústic o la modificació de la LECO en relació a les zones d'exclusió (camí del castell del Rei a cala Castell), els aspectes més polèmics i difícils d'admetre en una Llei que pretén garantir la prevenció d'impactes ambientals negatius.
Evidentment el GOB considera que la revisió de la Llei d'Avaluació Ambiental era una urgència i necessitat per tal de posar ordre en un aspecte de l’ordenació territorial que diversos governs han manipulat a voluntat: el procediment d’avaluació ambiental. La normativa anterior data de 2006 però ha patit profundes modificacions que han alterat la motivació i aplicació inicial de la Llei.
En aquest sentit, i al marge de l'establiment d'un procediment ambiental clar i l'establiment de mecanismes per garantir l'interés públic en la defensa del medi ambient, alguns dels aspectes singulars de la llei que valoram molt positivament els aspectes relatius per exemple a la possibilitat de declarar zones protegides per acord del Consell de Govern, la derogació de la Llei de 2009 que declarava el Camp de Golf de Son Bosc d'interès autonòmic o també el fet que l'Estat hagi de consultar la Comissió Balear de Medi Ambient quan impulsi projectes (com en el cas dels sondejos petrolífers) que afectin el territori de la comunitat autònoma, tot i que no es preveu que aquest informe vinculant. També el tema de la prohibició de les Party Boats és una bona notícia, tot i que consideram que s'ha d'ampliar la prohibició a tots els àmbits de la Xarxa Natura 2000 marins.
El que no casa tant ni amb l'esperit de la Llei ni en el cos, són algunes de les qüestions que apareixen al text final de la Llei a través de les disposicions finals i addicionals. En aquest punt el GOB es mostra molt crític amb:
- La disposició addicional única relativa a la «legalització de les edificacions, construccions i instal·lacions vinculades a la fabricació de ceràmiques de la construcció» ubicades en sòl rústic. Aquí el Govern, s'apunta a les amnisties al sòl rústic d'una activitat econòmica i ho fa en una Llei que se suposa de protecció ambiental. Un sense sentit i despropòsit que dona continuïtat a la política de fets consumats, i de no aplicació estricta de la disciplina urbanística vinculada a interessos econòmics concrets al sòl rústic.
- La disposició final sisena relativa al procés d'implementació de la xarxa de sanejament, és a dir, la famosa moratòria de clavegueram, que deixa, malgrat ho faci amb condicions, la porta oberta a la concessió de noves llicències en indrets que no disposen de clavegueram reiterant així en l'incompliment de la normativa europea que estableix clarament que els estats membres “han de vetllar perquè totes les aglomeracions urbanes disposin de sistemes col·lectors per a les aigües residuals urbanes, com a molt tard, el 31 de desembre de l’any 2000 en el cas de les aglomeracions amb més de 15.000 habitants i, com a molt tard, el 31 de desembre de l’any 2005 en el cas de les aglomeracions que tinguin entre 2.000 i 15.000 habitants”
És cert que cal resoldre la problemàtica de dotació de clavegueram als més de 10.000 habitatges que s'estimen a tot balears que no en tenen, tenint en compte que hi ha casuístiques molt diferents i problemes de capacitat d'inversió per part d'alguns ajuntaments, això de cap manera pot servir d'excusa per seguir donant noves llicències en indrets sense dotació. És inadmissible i més en una llei d'avaluació ambiental.
- I finalment la disposició final segona que com ja vàrem advertir la setmana passada en un comunicat, que en el seu apartat 1, impulsa una modificació de la LECO que suposarà obrir les àrees d’exclusió a altres usos fins ara no permesos, com el trànsit de persones a peu per camins i tiranys existents. Més informació a: http://gobmallorca.com/que-feim/espais-naturals/cal-modificar-el-porn-de-la-serra-de-tramuntana-per-esmenar-la-limitacio-injustificada-de-pas-al-castell-del-rei-i-cala-castell