Per segon any consecutiu, Albasud, la Hidra Cooperativa i GOB organitzen aquest curs que pretén aprofundir en l'anàlisi crítica del turisme.
L’any passat vam organitzar, juntament amb Albasud i la Hidra Cooperativa, la primera edició d’un Curs d’Economia i Ecologia Política del Turisme per tal d’enfortir el pensament crític i la voluntat de transformació social. Presentem ara una segona edició, que comença avui dimecres 30 de maig, amb nous continguts, per potenciar el debat col·lectiu des d’una perspectiva activista.
Tres sessions les dedicarem a desvetllar alguns dels aspectes ocults en el funcionament del negoci turístic: la seva materialitat, les infraestructures que requereix i el treball en el qual se sosté. Proposem també dues qüestions vinculades als fluxos de capital que genera la indústria turística: per una banda, ens preguntem pels efectes de l’economia col·laborativa en el turisme i quines estratègies podem desenvolupar els moviments socials davant una dinàmica disruptiva cada vegada més present. D’altra banda, tractem d’entreveure quins són els mecanismes actuals de financiarització de l’empresa turística. Finalment convidem a moviments socials de diverses illes afectades pels processos de turistització per discutir conjuntament quines com teixir resistències davant les dinàmiques de desplaçament i precarització.
Per a les sessions comptarem amb ponents especialistes en cada una de les diverses matèries que abordarem:
Ivan Murray. Doctor en geografia per la UIB i MsC en Environmental Sustainability per la University of Edinburgh. És professor associat del Departament de Ciències de la Terra. Entre d’altres, ha impartit Geografia d'Amèrica a la llicenciatura de Geografia (2002-2011); Geografia del Turisme als graus de Geografia i Turisme (2011-2014); i el curs de master, Indicadors de Sostenibilitat (2013-2014). És membre del GIST (Grup d’Investigació em Sostenibilitat i Territori) de la UIB, dirigit pel Dr. Onofre Rullan Salamanca (UIB) i del grup d'investigació GINTrans2 (Grupo de Investigación Transdisciplinar sobre Transiciones Socioecológicas) dirigit per Jorge Riechmann (UAM).
Paco Segura. És un dels coordinadors estatals d'Ecologistes en Acció. És ecòleg, però s'ha especialitzat en temes de transport i qualitat de l'aire. Ha estat també editor de la revista «Ecologista» durant 16 anys.
David Ramos Pérez. Llicenciat en Geografia a la Universitat de Salamanca en 1999, especialitzant-se en Economia del Transport a la Universitat Carlos III de Madrid (2002) i doctorant-se en Geografia Humana a la Universitat de Salamanca (2006). La seva tesi va analitzar la liberalització del mercat comunitari de transport aeri, centrant-se en la desigual difusió espacial dels beneficis associats a la mateixa. Ha publicat diversos articles en revistes acadèmiques nacionals i internacionals, sent coautor de l'únic manual de sobre geografia del transport aeri editat a Espanya.
Ismael Irigoy. Llicenciat en geografia per la UIB (2009), màster en estudis territorials per la UAB (2010) i doctor en geografia per la UIB (2015). La tesi de doctorat va tractar la història de la urbanització turística de la Platja de Palma i Magaluf. Des de 2017 treballa com a investigador postdoctoral a la Universitat d'Uppsala (Suècia). Les dues línies de recerca que treballa en l'actualitat són 1) la relació entre les empreses hoteleres espanyoles i el sector financer en l'actual context de crisi i 2) els impactes de l'habitatge vacacional sobre l'habitatge residencial, amb casos d'estudi a la CAIB.
Javier Gil. Doctorant en sociologia per la UNED. Especialitzat en estudis d'economia col·laborativa, habitatge, ciutat, prosumició, postcapitalisme i actulment està investigant Airbnb. Vinculat també a la Fundación los Comunes.
Daniela Moreno. Investigadora i assessora en el camp de gènere i desenvolupament, amb un focus especial damunt turisme com a desenvolupament i reducció de pobresa estratègia. El seu doctorat (Universitat Complutense de Madrid, 2017) va enfocar en el turisme d'una perspectiva de gènere com una aproximació essencial en el context de turisme sostenible i responsable desenvolupament dins Nicaragua. Daniela ha estat al càrrec de diversos gènere i projectes de turisme, incloent una guia damunt gènere i turisme sostenible pel projecte de Comissió europeu Formació Vocacional i Turisme Sostenible (2012).
Ernest Cañada. Investigador i comunicador social. Treballa actualment com a coordinador d'Alba Sud. Sóc docent a la Universitat de Barcelona, col.laborador del Grup de Recerca en Sostenibilitat i Territori (GIST) de la Universitat de les Illes Balears; membre expert del Consell Turisme i Ciutat de Barcelona. Escriu amb certa freqüència al blog Alterconsumismo, publicat al diari El País.
I preveiem també que per a la darrera sessió del curs, que serà una taula rodona oberta a tothom que hi vulgui participar contarem amb companys d'Ecologistas en Acción-Benmagec de Canàries, companys (per concretar) de Malta i altres moviments de les Illes que treballen en les resistències davant els efectes socials i ambientals de la turistització en el marc comú d'illes turístiques.