2ona sessió de la segona edició del Curs Economia i Ecologia Política del Turisme
Avui dimecres, tendrem la segona sessió del curs, amb la participació de dos referents en l’àmbit de l’anàlisi de les infraestructures, especialment de transport, al servei del turisme.
Comptarem amb:
Paco Segura un dels coordinadors estatals d’Ecologistas en Acción des de fa 7 anys, coordinador de l’àrea de transport i qualitat de l’Aire els 6 anys anteriors. Ecòleg de formació i editor de la revista l’Ecologista entre 1999 i 2016.
Resum de la seva invervenció:
Es tenen molt presents les conseqüències nefastes de la bombolla immobiliària en la nostra economia i al nostre territori, però sovint s'ignora l'existència d'una altra, de magnitud equiparable: la bombolla de les infraestructures de transport. A diferència de la inversió en habitatges, els pressupostos per a infraestructures de transport sempre provenen de fons públics. La construcció ha estat tan esmesurada en les últimes dècades que ha convertit l’estat espanyol en rècord europeu en quilòmetres d'autovia, línies d'alta velocitat ferroviària o nombre d'aeroports. Però poques vegades s'ha avaluat el cost econòmic global d'aquesta exagerada inversió, i menys encara posant-ho en relació amb les retallades en partides socials, com es farà en la xerrada.
D'altra banda, el turisme s'ha utilitzat sempre com un argument per justificar tot tipus d'infraestructures i inversions, sense avaluar la seva veritable rendibilitat socioeconòmica, quan no els seus impactes. I les dinàmiques de corrupció en la contractació pública no han fet sinó alimentar aquesta bombolla en la qual encara seguim atrapats, amb un deute immens per haver construït per sobre de les nostres possibilitats.
David Ramos Pérez llicenciat en Geografia a la Universitat de Salamanca en 1999, especialitzant-se en Economia del Transport a la Universitat Carlos III de Madrid (2002) i doctorant-se en Geografia Humana a la Universitat de Salamanca (2006). La seva tesi va analitzar la liberalització del mercat comunitari de transport aeri, centrant-se en la desigual difusió espacial dels beneficis associats a la mateixa. Des de juliol de 2017 és Professor Titular de Geografia Humana en aquesta Universitat. Les seves publicacions se centren en l'anàlisi de les repercussions espacials de la liberalització del t ransport aeri a diverses escales, així com en l'estudi de les ajudes públiques per a la millora de la connectivitat aèria a Espanya. Des de 2014 s'ha interessat per l'estreta relació existent entre transport aeri i turisme, esbossant tant un marc interpretatiu per inserir aquesta relació en la dinàmica de funcionament del capitalisme com examinant els canvis en l'estratègia operativa de les antigues companyies xàrter a partir de la liberalització. És coautor del manual Transport Aeri i Territori, editat per Ariel en 2002.
Resum de la seva invervenció:
EL BINOMI TRANSPORTI AERI-TURISME
La ponència pretén mostrar la relació que existeix entre transport aeri i turisme, superant el determinisme tecnològic que ha dominat a l'hora d'explicar-la. Per a això s'analitzen els processos d'extensió i densificació de l'espai turístic mundial, així com la seva estreta vinculació amb les dinàmiques del capitalisme d'acumulació flexible. D'aquesta manera es podrà comprendre el paper que exerceix actualment la connectivitat aèria en la dinàmica de les destinacions turístiques, en un context dominat per una creixent liberalització internacional dels mercats de transport aeri i per la intensificació de la competència territorial.
Podeu veure la primera sessió del curs "La materialitat del turisme: què i com explota la indústria turística" amb Ivan Murray a: https://youtu.be/uiAZrNpmCkg
Ivan Murray. Doctor en geografia per la UIB i MsC en Environmental Sustainability per la University of Edinburgh. És professor associat del Departament de Ciències de la Terra. Entre d’altres, ha impartit Geografia d'Amèrica a la llicenciatura de Geografia (2002-2011); Geografia del Turisme als graus de Geografia i Turisme (2011-2014); i el curs de master, Indicadors de Sostenibilitat (2013-2014). És membre del GIST (Grup d’Investigació em Sostenibilitat i Territori) de la UIB, dirigit pel Dr. Onofre Rullan Salamanca (UIB) i del grup d'investigació GINTrans2 (Grupo de Investigación Transdisciplinar sobre Transiciones Socioecológicas) dirigit per Jorge Riechmann (UAM).