4 mesos després de l’inici de la campanya de signatures, s’ha aconseguit que més de 11.700 persones hagin donat suport a la Iniciativa Legislativa Popular en defensa del territori i hagin signat a favor de la proposició de llei de Benestar per a les generacions presents i futures de les Illes Balears, superant així el mínim de 7.500 signatures necessàries perquè la llei pugui ser tramitada pel Parlament de les Illes Balears.
Avui per demà
L’èxit de la recollida de signatures respon a la gran preocupació social quan pensam quin furur estam deixant als nostres fills i filles: exhauriment de recuros, problemes per tenir casa pròpia, problemes per tenir una feina digna i no precaritzada que els permeti viure sense esclatar-se, injustícies, pobresa cada cop més generalitzada, rics cada cop més rics i pobres cada vegada més pobres, morts de migrants a la mateixa mar que els turistes compren en pack solyplaya, desastre climàtic, pandèmies, violència, etc. Ho veim cada dia a les notícies i ho llegim als diaris.
La societat deixa clar així que cal replantejar les bases del model que ha conduït les Illes al límit de la seva capacitat de càrrega en molts aspectes (artificialització del territori, usos intensius del sòl, degradació dels espais naturals, generació de residus, consum d’aigua i energia, contaminació,…).
La proposta de llei
Així com les decisions preses les darreres dècades del s. XX i la primera del XXI han condicionat negativament el desenvolupament de les societats actuals, les accions del present condicionaran l’esdevenir de les generacions del futur.
Des de la solidesa democràtica i el sentit cívic i social d’una societat madura i responsable, tenim l’obligació moral i política d’actuar avui per assegurar la vida dels nostres fills i nets, sota el mandat de justícia intergeneracional.
Aquesta Llei de Benestar per a la Generacions Futures neix amb la voluntat de fer tot el que estigui a les nostres mans pequè que infants i joves d’avui i els que vendran demà, que viuen o vulguin viure a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, gaudeixin d’un entorn ecològic digne i òptim, base imprescindible per a qualsevol benestar econòmic i social.
Es tracta d'una norma pionera que situarà les Illes Balears com a referent a tot l’estat, en la consciència col·lectiva d’un poble que mira els errors del seu passat per prevenir i salvaguardar el seu futur.
Aquesta Llei:
- Pretén garantir que totes les normes o instruments de planificació que s’aprovin avui tenguin en compte com afectaran el benestar de les generacions de demà.
- Pretén garantir que en un futur hi haurà disponibilitat suficient i de bona qualitat de recursos indispensables per a garantir la vida digna: aigua, terres fèrtils, biodiversitat, habitatge, treball, cutura, educació i formació, etc.
- Pretén assegurar que la nostra economia capgiri cap a la necessitat de reforçar un model que posi la vida al centre, enlloc de continuar amb un monocultiu que ens ofega i ens converteix en una societat vulnerable i sense opcions. Pretén que s’escolti la veu dels més joves, de les seves inquietuts, angoixes i esperances. Perquè ells són els que hauran de fer front a un futur cada cop amb menys garanties.
- Pretén que es deixin de fer inversions i infrastructures obsoletes i no adaptades als reptes socials i ecològics globals en el nostre context insular. Necessitam diversificar, relocalitzar producció i redefinir quins són els sectors estratègics per garantir la viabilitat de poder sostenir la vida en un context insular.
- Pretén que la transició socioecològica sigui una prioritat de les noves polítiques i que es faci de manera planificada, atenent especialment la realitat dels sectors més vulnerables de la nostra societat.
- Pretén que la mercantilització i privatització dels bens essencials i dels nostres recursos naturals no sigui una opció.
- Pretén que totes les polítiques responguin a la necessitat de fer una transició de model justa i adaptada al nostre territori, en un context de crisi climàtica. Cal preservar els recursos disponibles aquí, per poder preservar la vida en un futur proper.
Gràcies!
La campanya va endegar-se el passat 23 de febrer amb la promesa del càrrec de fedataris de les 57 persones que, a títol individual, varen voler assumir el compromís personal perquè aquesta llei pogués tirar endavant. A totes aquestes persones, i altres tantes que s'han implicat, a entitats, col·lectius i comerços que han esdevinguts punts fixes de recollida de signaters al llarg d'aquests mesos, que han organitzat actes informatius i de recollida de firmes, que s'han implicat en la mobilització i en la difusió de la campanya, MOLTES GRÀCIES.
A partir d’aquí, una intensa campanya per promoure el debat social, i recollir signatures i adhesions, s’ha anat desplegant arreu de les illes, aconseguint el suport d’entitats, col·lectius i moviments socials i replegant les més de 11.700 signatures individuals que avalen aquesta proposta de Llei en defensa del benestar de les generacions futures.
Ara, així, la Llei podrà ser presa en consideració pel ple del Parlament de les Illes en els propers mesos.