Diferents Ciutats del Sud d’Europa fan una convocatòria unitària el Dia Mundial del Turisme.

L’objectiu és denunciar els impactes i conseqüències de la intensificació turística després de l’aturada que va suposar la pandèmia i atenent la situació actual d’agreujament de la crisi climàtica i social.

La xarxa SET, xarxa de ciutats del sud d'Europa contra la turistització, ha convocat per dimarts que ve 27 una acció unitària a diferents ciutats i territoris, en motiu de la NO celebració del Dia Internacional del Turisme i sota el lema Collapse Tourism Day. En el cas de Mallorca, l'escenari de la concentració ha sigut el Consolat de Mar, on la gent s'ha començat a mobilitzar a les 19h al ritme de les companyes de Tambors per la Pau. Al voltant de les 19:20h, l'escriptor Sebastià Alzamora s'ha encarregat de la lectura del Manifest, tot seguit explicant les raons que motiven aquesta acció, que ha culminat amb la cadena humana envoltant el Consolat i la Plaça de la Llonja com a protesta.

La xarxa SET, conformada per entitats de ciutats com Venezia, València, Sevilla, Palma, Pamplona, Lisboa, Malta, Màlaga, Madrid, Girona, Donostia, Còrdova, Canàries, Camp de Tarragona, Barcelona i Marsella, va néixer durant la primavera de 2018 i s'ha anat ampliant, amb l'objectiu de sumar forces i crear una veu crítica amb els processos de turistització a la regió (https://www.scribd.com/document/377305547/Def-20180407-ManifestSudDEuropa). La seva acció s'ha centrat en trobades per a la reflexió i l'aprenentatge mutu, i en accions coordinades entre els diferents nodes, sovint prenent com a referència la data del Dia Mundial del Turisme.

Després del parèntesi imposat per la pandèmia, la xarxa SET s'ha reactivat, davant un panorama encara més dur, amb el retorn del turisme massiu en uns nivells comparables a l’abans de la pandèmia, quan no major, i en una versió encara més agressiva. Mentre el sector privat porta a l'extrem el seu habitual i cínic xantatge sobre llocs de treball, i lluny dels discursos centrats en replantejar i diversificar models econòmics, les administracions locals i els governs nacionals han dedicat una gran quantitat de recursos públics a empreses dedicades al turisme (allotjament i transport), moltes d'elles grans multinacionals amb beneficis milionaris, que causen greus perjudicis socials, econòmics i ambientals.

Al mateix temps, a conseqüència de la pandèmia, les administracions locals han facilitat la proliferació de l'ocupació de l'espai públic pel sector de la restauració. Aquestes ocupacions, que havien de ser momentànies i que estaven suposadament justificades per necessitats higièniques, en la majoria dels casos no estan sent revertides amb la disminució dels riscos de salut. El creixement de l'espai públic sota gestió privada (per exemple, les terrasses de bars i restaurants) suposa més mercantilització de l'espai urbà i majors impactes en la vida quotidiana (renou, mobilitat...)

Aquest estiu hem vist el retorn del turisme massiu que en alguns casos s'acosta estadísticament al període pre-covid, i en uns altres els supera clarament. Això reactiva i agreuja els processos d'exclusió veïnal i explotació/precarització laboral en una població ja molt tocada per la crisi econòmica provocada per la pandèmia.

En paral·lel, es reprèn el trànsit de creuers i es reprenen projectes d'ampliació de grans infraestructures, afegint una retòrica de greenwashing com si la crisi sistèmica que vivim no fos una greu amenaça per al planeta, sinó a penes una moda. Tant l'administració pública com el sector privat utilitzen termes com a "desenvolupament sostenible", "transició ecològica" o "tecnologia verda" de manera superficial i sense sentit, i no es rendeixen davant l'evidència que l'única sostenibilitat possible passa pel decreixement de l'activitat turística i la diversificació de l'economia cap a models productius que responguin a les necessitats socials, culturals i ambientals dels territoris i ciutats colonitzades per l'activitat turística.. La incontestable crisi climàtica apareix a totes les agendes polítiques, però ho fa de manera aïllada i aliena a la resta de polítiques, que segueixen un model extractivista, en un marc global ara agreujat per les guerres i la imminència d'una crisi energètica sense precedents.

Per tot això, la xarxa SET torna a triar per a manifestar-se la data simbòlica del 27 de setembre,  Dia Mundial del Turisme, utilitzat per lobbies i administracions públiques per a celebrar nous rècords i per a la rentada de cara del sector.

Així, sota el lema WORLD TOURISM DAY = COLLAPSE TOURISM DAY, el dimarts 27 de setembre han tengut lloc diferents accions de protesta i denúncia d'aquesta situació en diferents punts del Sud d'Europa, amb la finalitat de denunciar:

  • els efectes globals de la intensificació de l'activitat turística a nivell ambiental i social, comuns a tots aquests territoris i ciutats
  • la inversió de diners públics en la promoció i el rescat d'una activitat de lucre privat que genera i agreuja desigualtats socials
  • l'impacte climàtic d'aquesta activitat extractiva basada en el consum excessiu de béns i serveis
  • l'espiral de dependència del sector turístic que provoca una excessiva vulnerabilitat de les economies locals
  • la pèrdua progressiva dels nostres barris i espais de relació, cada vegada més mercantilitzats
  • la creixent precarització dels treballadors del sector, especialment en treballs de temporada
  • els perjudicis que genera el suport a aquesta activitat en l'actual context de crisi global i escassetat de recursos energètics
  • la desconnexió total entre les declaracions d'emergència climàtica de les polítiques quotidianes i de fons.

Per tot això, ciutats i territoris, juntament amb entitats i la societat d'aquests espais, s'uneixen una vegada més per a sol·licitar:

  • compromisos reals de decreixement i limitació del nombre de places turístiques i passatgers en ports i aeroports
  • paralització definitiva de tota ampliació d'infraestructura portuària i aeroportuària
  • un compromís real amb el canvi climàtic que impliqui menys desplaçaments i relocalitzar la producció, més diversa i local, en els propis territoris
  • polítiques actives contra la gentrificació, mercantilització dels espais i expulsió dels residents
  • compromís de buscar l'equilibri econòmic en territoris 

—------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciutats convocants:

  1. Palma
  2. Donostia
  3. Marsella
  4. Venezia
  5. Lisbona
  6. Ajaccio
  7. Napoli
  8. Córdoba
  9. València
  10. Açores

Entitats i plataformes convocants: 

  1. Plataforma contra l’ampliació de l’aeroport
  2. Amics de la Terra
  3. Greenpeace
  4. GOB
  5. Terraferida
  6. Jubilats per Mallorca
  7. Joventut pel clima
  8. Arran
  9. Rebel.lió o extinció Mallorca
  10. Attac Mallorca
  11. Entrepobles
  12. Federació d'Associació de Veïns de Palma
  13. Arrels Marines
  14. Mallorca Nova
  15. CUP Mallorca
  16. Tambors per la Pau
  17. Llaços Grisos
  18. Endavant Mallorca
  19. Fòrum Ciutadà
  20. Docents pel Futur
  21. STEI-i
  22. Son Bonet Pulmó Verd
  23. Plataforma Quin Port Volem
  24. Plataforma contra els megacreuers
  25. Plataforma Autopista NO
  26. Benamics
  27. Ciutat per qui l’habita
  28. Flipau amb Pere Garau
  29. Recuperarem Marivent (REM)
  30. Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM)
  31. Música per la Llibertat, Palma
  32. Reviure Tofla 
  33. Unitat Cívica per la República
  34. Plataforma Via Verda Alaró
  35. Associació de Varietats Locals 
  36. Plataforma de Mallorca per la Defensa del SIstema Públic de Pensions
  37. Palma XXI
  38. Pla XXI
  39. Unió Obrera Balear
El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob