Participa

O Participa


Sortides naturalístiques

 

Les sortides es convoquen a través de:

. L’agenda del fòrum del GOB. www.gobmallorca.com/forum
. L’agenda de la plana del www.gobmallorca.com
. El Facebook de la revista de divulgació ornitològica Es Busqueret . Feis-vos seguidors!

Si vols rebre la convocatòria d’aquestes activitats directament al teu correu-e tan sols cal contactar a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i sol·licitar donar-se d’alta a «llista aus», correu de distribució i comunicació del GOB amb els seus socis i simpatitzants.

 

 MG 7311b

Colgada d'estornells al Parc Natural de s'Albufera de Mallorca.

 

Sortida ornitologicab

Observació de falcons marins, Falco eleonorae, al Parc Natural de sa Dragonera.

 

 12B7893b

Sortida ornitològica a la Reserva Natural de s'Albufereta.

 

Conferències i xerrades

 

El GOB organitza regularment conferències i xerrades que abasten una gran varietat de temàtiques naturalístiques i ambientals. Els convidats són experts en les seves especialitats, botànics, zoòlegs, entomòlegs, biòlegs, geògrafs, naturalistes, ambientòlegs... que ens expliquen els seus estudis, treballs, investigacions o els seus descobriments. Mika Palmer i Xavier Manzano són els creadors i organitzadors del Cicle de Conferències "El Darrer dijous" del GOB, nom que fa referència a la convocatòria de les ponències el darrer dijous de cada mes (tot i que de vegades s'ha d'ajustar el calendari). Les conferències tenen lloc a la Sala de Conferències de la Misericòrdia o al local del GOB, i es convoquen a través dels nostres canals de comunicació habituals.

Igualment el local de l'entitat acull a tots aquells amics i companys que vulguin compartir els seus viatges, experiències i vivències, ornitològiques o naturalístiques. Aquestes comunicacions fa que sovint la sala del local quedi petita per la gran varietat de temes tractats i per l'interès que desperten tots ells. Vos convidam a participar-hi!

Voluntariat

 

Gran part de la tasca ornitològica del GOB és assumida per centenars d’ornitòlegs socis de l’entitat, però també per voluntaris i simpatitzants que aporten el seu temps i coneixements de forma desinteressada. La finalitat de tots és la de participar en els diferents projectes d’estudi i conservació de les aus dins l’àmbit balear.

El grup dona acollida a totes aquelles persones que contemplen l’ornitologia com una afecció, independentment del seu grau de coneixement ornitològic, però sempre disposades a col•laborar i a participant activament als projectes i activitats que es convoquen i a l’obtenció de dades de forma rigorosa. Els nous voluntaris poden adquirir progressivament la formació i els coneixements necessaris, just participant regularment a les activitats que organitza l’entitat i compartint espai i temps amb els més experts.

Els voluntaris ornitològics participen en les nombroses activitats i programes que organitza el GOB, però també col•laboren amb entitats com ara Parcs Naturals i amb altres organismes privats, que comparteixen els mateixos objectius de conservació.

El voluntariat ornitològic del GOB participa a:

 

Censos i recomptes

 1000196b

Al llarg de l’any el GOB organitza, coordina o participa en els diferents programes de seguiment d’aus que es duen a terme a Balears a través dels censos i recomptes anuals i on pot participar de forma molt activa el voluntariat ornitològic. Els censos i recomptes són molt diversos i poden estar coordinats per organismes autonòmics, estatals o internacionals. Alguns d’ells tenen una periodicitat anual i d’altres es realitzen més puntualment. Alguns d’ells requereixen coneixements ornitològics previs i a d’altres es poden adquirir coneixements i experiència just amb la participació, acompanyant els més experts. Tots els voluntaris són benvinguts independentment del grau de coneixement ornitològic.

El recompte més antic i el que té més alta participació d’ornitòlegs és el Recompte d’aus aquàtiques hivernants que es realitza anualment durant el mes de gener i que cobreix les grans zones humides de les Illes, però també altres de més petites com ara torrents, basses, depuradores, ... Abasten totes les illes i hi participa la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) i l’Equip de Natura (GEN/GOB-Eivissa) que participen en la coordinació i compilació de dades de camp. Actualment, es censen unes 65 localitats, entre ecosistemes aquàtics naturals i medis artificials, com ara depuradores i embassaments. Els censos d’aus aquàtiques hivernants de Balears s’emmarquen dins el programa internacional de censos (IWC, International Waterbird Census) que coordina l’organització global Wetlands International des de 1967. SEO/ BirdLife és l’entitat que s’encarrega de la recopilació dels censos que s’efectuen a Espanya i qui integra posteriorment la informació a la base de dades de Wetlands International, organització que recopila totes les dades d’aus aquàtiques hivernants a escala internacional. Fins al dia d’avui, el resultat local d’aquest cens es publica a l’Anuari Ornitològics de les Balears, a la vegada que les dades obtingudes s’integren al recompte total nacional recollit a altres publicacions.

Altres censos i recomptes duits a terme a les Illes i que es convoquen amb periodicitat són el Cens de milanes (Milvus milvus) als dormidors, cens de grues (Grus grus), recompte de voltor negre (Aegypius monachus) i voltor lleonat (Gyps fulvus), cens d’Arpella ( Circus aeruginosus)...Entre molts altres.

També es pot participar al seguiment que es fa de les poblacions de virot petit (Puffinus mauretanicus) i virot gros (Calonectris diomedea) des de la costa, així com als programes de seguiment de la migració a través de l’anellatge i l’observació.

Altres entitats locals i amigues també s’organitzen per a realitzar el seguiment de la migració pre i postnupcial de rapinyaires des de punts estratègics de l’illa de Mallorca i donen la benvinguda als que vulguin compartir amb ells les jornades d’observació

 

Recopila cites ornitològiques

cites ornitologiques2

Al llarg de l’any els voluntaris podem participar en els programes que impliquen observacions i registres ornitològics.

Citau és un programa informatic creat per en Marc Melià que permet enregistrar cites o observacions ornitològiques a l'illa de Mallorca, bé a través de l'ordinador de casa o bé a través d'un telèfon mòbil, directament al camp, al mateix temps que es realitza l'observació.

L'accés és totalment gratuït i tan sols cal donar-se d'alta per gaudir de tot el que t'ofereix el programa.

L'objectiu bàsic del CITAU és dur un registre informatitzat de les cites ornitològiques que es realitzen a l'illa. El sistema ja és emprat no tan sols pels ornitòlegs illencs sinó també per molts ornitòlegs visitants, durant la seva estada a l'illa. Així, d'aquesta forma, poden fer arribar al GOB tota una sèrie d'observacions extremadament útils per fer un seguiment acurat de l'avifauna illenca en general. Les dades obtingudes contribueixen a completar el registre de l’Anuari Ornitològic de les Balears i també permet obtenir informació útil per a l’Atles d’aucells nidificants de les Balears.

El programa, a més a més, està comportant molts altres avantatges com ara saber, en el dia a dia, on s'estan produint les observacions més interessants, detectar moviments migratoris o conèixer detalls de la hivernada, saber quines localitzacions són les més atractives per a l'observació d'aus, quins aucells estan observant els ornitòlegs experts a temps real, ... Té fins i tot un rànquing d'observacions i es poden penjar fotografies!

El programa també permet tenir el teu propi quadern de camp ornitològic compartit a la xarxa i recuperar tots els teus registres en qualsevol moment. D'aquesta forma comparteixes amb la resta d'ornitòlegs les teves cites i també possibilites que altres persones puguin gaudir d'elles, a la vegada que facilites informació molt útil per al millor coneixement de les nostres espècies, ajudant així a la seva conservació.

Et convidam a participar! Dóna't d'alta! Com més siguem més completa serà la cobertura informativa de les observacions a l'illa.

Entra aquí: https://citau.gobmallorca.com/

 

Programes de seguiment de poblacions

Seguiment d’aucells comuns (SAC)

Sac2

El SAC (Seguiment d'Aucells Comuns) és un programa de seguiment de l'avifauna impulsat des del GOB. És l’equivalent al SOCMe, que es realitza a Menorca, i el SOCC que es realitza a Catalunya. L'objectiu del SAC és conèixer les tendències temporals que es produeixen a l'abundància dels aucells comuns a les Illes Balears, factor essencial per poder determinar l'estat de conservació de les diferents espècies d'aucells i dels seus hàbitats. Es tracta d'un programa de seguiment continu, que requereix un esforç reduït (4 matins a l’any), però mantingut any rere any, i coneixements ornitològics bàsics.

De forma similar a britànics, suecs i catalans (el programa del GOB és el de l’Institut Català d’Ornitologia, ICO), el SAC es basa a realitzar un transsecte com a mètode per obtenir índexs d'abundància de les diferents espècies d'aucells. La metodologia bàsica del transsecte SAC és senzilla: al llarg d'un itinerari a peu, l'observador ha de comptar i anotar tots els individus de cada espècie que vagi detectant, sigui visualment o auditivament. El punt clau per l'obtenció de dades comparables any rere any és l'estandardització, és a dir, que tots els observadors facin el seu cens seguint unes pautes comunes.

Més info: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Projecte Orenetes

orenetes2

Fa pocs anys, a iniciativa de la comissió d’ornitologia del GOB i gràcies a un acord de col·laboració amb l’ICO (Institut Català d’Ornitologia), es va engegar un programa de llarg recorregut: el Projecte Cabots o Projecte Orenetes. Aquest projecte va néixer des de l’interès per fer un seguiment d’una de les espècies més lligades a l’home durant el seu període de cria, el cabot (Delichon urbicum), amb la intenció de conèixer la presència, estat i evolució de la població nidificant a les Illes. Una de les parts més interessants del projecte és que permet que un ampli ventall de voluntaris que, de manera individual o col·lectiva, sigui amb la família o l’escola, hi puguin participar mitjançant la realització d’un senzill cens de nius, observant-ne l’estat i la seva ocupació. A més, permet encarregar-se voluntàriament de les quadrícules que tria i troba adient, així que cada voluntari pot censar la quadrícula més propera a ca seva i participar-hi ampliant el coneixement d’aquesta espècie. L’ICO, dins el marc de feina conjunta i col·laboració, ens facilita l’entrada de dades i anàlisi posterior dins la plataforma amb la qual treballa a tot Catalunya: www.orenetes.cat. Nosaltres podem donar-nos-hi d’alta com usuaris i introduir dades amb facilitat gràcies a un sistema pràctic i senzill, tot i que, en cas que tenguem problemes, podem visualitzar tutorials molt entenedors i clarificadors o posar-nos directament en contacte amb la coordinació a Mallorca o Menorca. Vos per això us animem a inscriure-us-hi i formar part activa del voluntariat ornitològic! És una fantàstica ocasió per familiaritzar-se amb la metodologia de censos i aprendre d’aquests veïns que amenitzen anualment els carrers de pobles i ciutats de les nostres illes a través de la ciència ciutadana.

www.orenetes.cat

Més info: ornitologia(a) gobmallorca.com

 

RAM

ram

El programa RAM és un seguiment i observacions d’aucells marins i cetacis des de punts estratègics de l’illa de Mallorca. El voluntariat participant es distribueix a una sèrie de punts d’observacions terrestres ( caps, fars, ...) on, guiats per experts, registren les observacions dels aucells marins i cetacis que es detecten des de la costa. També el voluntariat dóna cobertura a un transsecte marítim establert entre Palma i València gràcies a un conveni de col•laboració amb la companyia Balearia. El programa també rep el suport de l’Ajuntament de Felanitx gràcies al qual s’ha pogut editar material informatiu i divulgatiu i donar així major difusió al seguiment científic que fa el voluntariat . Per a participar-hi cal inscriure’ns a ornitologia(a)gobmallorca.com.

 

Jornades de voluntariat

volunta2

Periòdicament el GOB organitza jornades de voluntariat per assumir tasques de conservació molt diverses i que poden consistir en la construcció de capses nius, menjadores, nius artificials, accions de millora de l’hàbitat, ...

 

Taules informatives

Taula informativa4p

Sovint el GOB organitza taules informatives a dies assenyalats del calendari com el Dia Mundial de les Aus, el Dia Mundial de les zones humides, .... per a conscienciar sobre la necessitat de protecció de l’avifauna i els seus hàbitats, donar a conèixer les activitats que realitza i convidar a la participació ciutadana.

 

Voluntariat especialitzat

 1000692p

El GOB també acull tot tipus de voluntariat especialitzat com ara informàtics, dissenyadors gràfics, il·lustradors, i un equip d’escaladors especialitzats en treballs verticals! Tots són sempre molt benvinguts.

Les activitats de voluntariat es convoquen a través de:

. L’agenda del fòrum del GOB. www.gobmallorca.com/forum
. L’agenda de la plana del www.gobmallorca.com
. El Facebook de la revista de divulgació ornitològica Es Busqueret . Feis-vos seguidors!

. Si vols rebre la convocatòria d’aquestes activitats directament al teu correu-e tan sols cal contactar a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i sol·licitar donar-se d’alta a «llista aus», correu de distribució i comunicació del GOB amb els seus socis i simpatitzants.

 

Fes-te soci

 

El compromís dels socis del GOB és essencial per al manteniment dels programes de conservació i seguiment dels aucells balears. Sense la seva aportació econòmica difícilment es podrien cobrir algunes de les despeses generades necessàriament per a la conservació de la nostra avifauna més amenaçada.