17/11/2011 El GOB alerta la UNESCO de la possible desprotecció de la Serra de Tramuntana.
La declaració de Patrimoni de la humanitat en perill si el Govern hi permet noves urbanitzacions.
______________________________________________________________________
Dijous 17 de novembre de 2011
El GOB alerta la UNESCO de la possible desprotecció de la Serra de Tramuntana.
La declaració de Patrimoni de la humanitat en perill si el Govern hi permet noves urbanitzacions.
______________________________________________________________________
El GOB envia avui una carta al Secretariat del Comitè del Patrimoni Mundial advertint que les retallades en matèria ambiental i territorial que el Govern prepara poden afectar de forma molt negativa la Serra de Tramuntana. Recordem que aquest espai natural va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO el passat més de juny.
Els retalls ambientals per permetre la reactivació d’urbanitzacions però, podrien implicar la pèrdua d’aquest segell. L’informe ICOMOS que avaluava la candidatura ja esmentava que: “Las presiones urbanísticas siguen siendo una amenaza para el bien propuesto”. Cal recordar al Govern, al Consell i als Ajuntaments que la declaració implica el compromís i la responsabilitat de preservar i conservar el patrimoni natural i cultural de la Serra al màxim nivell.
L’escrit del GOB vol prevenir aquest organisme internacional. Part de la documentació remesa fa referència a un recull d’informacions periodístiques i declaracions del Conseller Gabriel Company i altres membres del Govern (*) que fa mesos que adverteixen d’un retall important en matèria paisatgística i territorial.
El propi President Bauzá ja ens va transmetre el passat mes d’octubre, quan va rebre als representants del GOB al Consolat, que la recuperació econòmica passava per “reactivar alguns projectes urbanístics” i que “no descartava” retallar la Llei de Mesures Urgents i/o modificar la Llei d’Espais Naturals (LEN). Recordem que la Llei de Mesures Urgents (4/2008) va protegir 10 espais naturals a l’illa de Mallorca, 5 d’ells a la Serra de Tramuntana. Es tracta de Monport i Cala Blanca (Andratx), Muleta (Sóller), Cala Carbó i El Vilar (Pollença) i també Es Guix (Escorca), aquesta darrera protegida pel Consell de Mallorca.
Més de 100 hectàrees i fins a 10 quilòmetres de zones litorals
Les xifres d’aquestes zones protegides en matèria territorial són importantíssimes: Parlam d’un total de 104 hectàrees de gran valor ecològic i paisatgístic repartides per 4 municipis de la Serra mallorquina.
Es tracta d’una extensió equivalent a la suma dels nuclis urbans de Sóller, Valldemossa, Bunyola, Esporles, Deià, Puigpunyent, Estellencs i Banyalbufar junts. També seria equivalent al tot el casc antic de la ciutat de Palma.
La majoria van ser declarades ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès) o ARIP (Àrea Rural d’Interès Paisatgístic). Fins a 4 d’elles (Cala Blanca, Monport, Cala Carbó i Muleta) es situen a zones litorals de gran valor, sumant un total de 10 quilòmetres lineals de costa. La desprotecció d’aquestes zones suposaria possibilitar la construcció d’alguns milers de places residencials.
En el cas de Es Guix es tracta d’un dels punts més emblemàtics de Mallorca, situat a l’entorn del Monestir de Lluc. Aquest espai va ser objecte d’una campanya per part del GOB, ARCA, Els Antics Blavets de Lluc i alguns veïns d’Escorca i va registrar més de 15.000 signatures reclamant la seva protecció. Només la urbanització de Es Guix hagués suposat afegir nous 800 habitants a un municipi que sols en te 275 empadronats.
Lloc |
Superfície hectàrees |
Cala Blanca (Andratx) |
40.5 |
Monport (Andratx) |
25.5 |
Muleta (Sóller) |
5.0 |
El Vilar (Pollença) |
6.6 |
Cala Carbó (Pollença) |
17.5 |
Es Guix (Escorca) |
9.6 |
Total |
104.7 |
Taula. Superfície en hectàrees dels 6 espais protegits per la llei 4/2008.
(*)alguns retalls de premsa que recullen les intencions del Govern
- El Govern derogará la Ley de Medidas Urgentes (Diario de Mallorca, 18/09/2011).
- Company defiende desproteger zonas ya edificadas. El Govern rectificará normas de protección del territorio: “Lo que no haremos será proteger aquello que no tiene ningún sentido”, hay protecciones territoriales que «se han hecho con los pies y se tienen que rectificar y poner sensatez». (Ultima Hora, 25/10/2011).
- Company sobre la desprotecció de Es Guix: "Se está analizando” i “està sobre la mesa” (Diario de Mallorca 29/09/2011).
- El Batle d’Escorca sobre Es Guix: Antoni Solivellas (PP) dice que un 80% de residentes en Escorca apoyó en las urnas que la finca sea urbana (Diario de Mallorca 30/09/2011).