10/04/2012 El Centre de Turisme Ornitològic de la Gola roman tancat
Després de dos anys de funcionament, no sembla que per ara hi hagi intenció d’obrir al públic aquesta infraestructura d’informació i promoció d’aquest tipus de turisme de temporada baixa.
El GOB lamenta la manca d’interès real del Govern per promocionar aquesta i altres modalitats de turisme alternatiu.
10/04/2012 El Centre de Turisme Ornitològic de la Gola roman tancat
Després de dos anys de funcionament, no sembla que per ara hi hagi intenció d’obrir al públic aquesta infraestructura d’informació i promoció d’aquest tipus de turisme de temporada baixa.
El GOB lamenta la manca d’interès real del Govern per promocionar aquesta i altres modalitats de turisme alternatiu.
El 24 d’agost de 2010 es va presentar oficialment el Centre de Turisme Ornitològic de La Gola, ubicat al Port de Pollença, amb l’objectiu de donar a conèixer l’avifauna característica d’aquesta zona del nord de Mallorca i de les Illes Balears en general.
Recordem que el Port de Pollença té una consolidada tradició com a destí dels turistes, fonamentalment britànics, que visiten Mallorca per observar ocells. Va esser durant els anys 70 i bona part dels 80 un punt bàsic de trobada de "birdwatchers" anglesos gràcies a les reunions a l'Hotel Pollentia organitzades pels membres de la RSPB Eddie i Pat Watkinson (avui Bishop) que residiren al Port.
Cal destacar que el CTO de la Gola és el primer i únic centre d’aquestes característiques obert al públic a les Illes Balears. Recordem que fins ara ha estat gestionat pel Consorci la Gola, participat per l’Ajuntament de Pollença i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, tot i que aquest consorci ha estat extingit en el marc del Projecte de Reestructuració del Sector Públic Instrumental de les Illes Balears aprovat pel Govern [1].
L’observació d’aus és una activitat molt practicada al Regne Unit. L’any 2004, un informe elaborat per la prestigiosa consultora internacional TGI va concloure que 2,85 milions de persones surten cada any al Regne Unit a observar ocells. A més dels britànics, molts alemanys, suecs, holandesos i altres ciutadans de països nòrdics viatgen moguts per aquesta afició. La Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) és l’entitat conservacionista i ornitològica més important del Regne Unit, amb més d’un milió de socis. L’any 2006 va elaborar i publicar l’informe Watched Like Never Before… the local economic benefits of spectacular bird species [2]. Aquest document posa el focus sobre el turisme ornitològic que es genera al Regne Unit per la presència de determinades espècies d’aus.
Des del GOB consideram que hauria de ser una prioritat fomentar la promoció d’aquest i altres tipus d’ecoturisme, que sembla una bona opció per fer passes cap a la desestacionalització i que a més a més no requereix la construcció d’infraestructures d’alt impacte ambiental (com sí necessiten el turisme de golf i el de nàutica, que per ara han estat les apostes fonamentals de successius governs com a complement al sol i platja).
La passada temporada en centre va romandre obert des del 2 d’abril al 30 de novembre, atenent a 5.823 visitants. A més de difondre informació sobre les espècies d’aus que es poden observar a les Illes, i dels nostres espais naturals protegits, des del CTO de la Gola es varen organitzar diverses activitats divulgatives adreçades al públic en general (jornades de repoblació de la zona, marató fotogràfica, etc.) i tallers infantils sobre aus cada dissabte durant els mesos d’octubre i novembre.
Així mateix, el CTO ha realitzat també una important funció d’informació i supervisió de l’ús públic del Parc de la Gola, un espai amb problemes de control i gestió per part de l’Ajuntament de Pollença. Probablement per això molts veïnats ens han fet arribar la seva preocupació davant la incertesa en la continuïtat del CTO, ja que el funcionament del centre contribuïa a la conservació de la zona i millorava la seva qualitat ambiental.
Lamentablement fins ara el Govern no ha dedicat l’esforç suficient a considerar aquesta altra forma de turisme, que ben planificat i regulat es podria convertir en una bona opció en la tan perseguida política de diversificació del mercat turístic, que per ara no fa més que insistir en lo mateix. En el pol oposat, altres Comunitats com Catalunya o Extremadura ja fa anys que tenen oficines d’informació turística especialitzades en turisme ornitològic, i Andalussia, Castella-Lleó i Castella-La Manxa tenen programes de promoció del turisme a les seves ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus). L’obertura del CTO de la Gola l’any 2010 perfilava un panorama esperançador en aquest sentit, però sembla que la iniciativa ha entrat en via morta.
Els ornitòlegs són un tipus de turista de temporada baixa (primavera i tardor), pel que el fet que el CTO no estigui ja obert en aquests moments implica com a mínim la pèrdua de bona part de l’afluència previsible.
Tal i com figura al comunicat emès el 30/12/2011 pel Govern, “El CTO tornarà a obrir les portes a partir de l’abril i fins al novembre de 2012, en horari de dilluns a diumenge, de 9 a 14 h i de 17 a 20 h, a l’estiu, i de 9 a 17 h, a l’hivern.”[3] Però el fet és que per ara roman tancat i sense data prevista de reobertura... Per més confusió, la plana web oficial de la Gola roman activa, i sense cap informació que expliqui que el centre es troba tancat. [4]
--
[1] http://boib.caib.es/pdf/2012047/mp13.pdf
[2] http://www.rspb.org.uk/Images/watchedlikeneverbefore_tcm9-133081.pdf
[3] http://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do?lang=ca&codi=1027302&coduo=3184
[4] http://www.wix.com/in4576/la-gola2