Mentre el mercat turístic identifica el Parc Natural de Llevant com un dels grans atractius d’Espanya, el Conseller ordena retalls que afecten greument la conservació dels espais protegits

9/1/2013. La creuada de Company contra els espais protegits contravé la diversificació i recuperació econòmica de les Balears

Mentre el mercat turístic identifica el Parc Natural de Llevant com un dels grans atractius d’Espanya, el Conseller ordena retalls que afecten greument la conservació dels espais protegits


 

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori (CAMAT) feia públic ahir en un comunicat [1] que la guia “Essential Spain: top 100 Experiences”, que elabora la prestigiosa revista Monocle, destinada a promoure l’Estat Espanyol en el mercat turístic britànic, inclou el Parc Natural de la Península de Llevant entre les cent propostes per donar a conèixer el millor del país, presentades com a experiències úniques. Segons el comunicat del Govern, la guia destaca del Parc “els seus paisatges, la flora endèmica, l’observació d’àguiles i falcons en vol, i la presència de nombroses tortugues.”

El reconeixement internacional que els grans espais naturals protegits de les Illes són un destacat reclam turístic topa frontalment amb la política impulsada per la pròpia CAMAT, de retall fins a límits insostenibles en la gestió de parcs i reserves.

Recordem que els greus retalls pressupostaris [2] i de personal [3] ordenats pel Conseller Company afectaran especialment de forma negativa i important a la gestió d’espais tan destacats com el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, el Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, el Parc Natural de les Salines d’Eivissa i Formentera, el Parc Natural de sa Dragonera, el Parc Natural de Llevant o el Parc Nacional de Cabrera.

En una demostració més d’irresponsabilitat impròpia del seu càrrec, el Conseller recentment ha manifestat públicament que “hi havia gent acostumada a viure del medi ambient i s’ha acabat” [4] . Des del GOB recordam al Conseller que a les Illes Balears TOTS vivim, directa o indirectament, del medi ambient (de les nostres platges, muntanyes, boscos, paisatges rurals, etc). El medi ambient és el valor sobre el que es fonamenta la nostra economia, i en especial el turisme. Una política responsable hauria de perseguir el manteniment i millora del patrimoni natural, el major exponent del qual, especialment cara al turisme de qualitat, són els espais protegits. Precisament en un moment de crisi del model econòmic sobre el que ens hem fonamentat fins ara cal aprofitar la via de diversificació turística que ens possibilita el nostre espectacular patrimoni natural, cosa que ara ens han hagut de recordar des de fora.

La miopia del Conseller, en la seva absurda creuada contra la protecció i conservació del patrimoni natural, s’estavella estrepitosament quan apareixen notícies com aqueixa, del reconeixement internacional dels nostres valors naturals. Això ens hauria de fer veure que:

-          La gestió dels espais protegits, a nivell tècnic, de vigilància, de manteniment, etc. és imprescindible per mantenir els valors naturals a la vegada que s’ordenen els usos públics. Retalls en aquest sentit, com els que està aplicant la CAMAT, col·loquen els espais protegits en una situació d’alta vulnerabilitat i risc de degradació ambiental.

-          El sector turístic aprecia els espais protegits pels seus components naturals ara presents, i no per la realització de noves activitats que encaixen amb calçador (concerts, presentacions de cotxes, competicions esportives, etc) [5] i que la CAMAT vol facilitar a empreses privades, i que juntament amb la reducció de capacitat de gestió conservacionista poden portar a la pèrdua de la naturalitat que precisament aprecia el turisme.

En relació concretament al Parc Natural de la Península de Llevant, aquí tenim una mostra de la política inconvenient que s’està portant a terme per part d’en Company: mentre el sector turístic identifica el Parc com a reclam, el Conseller ordena el tancament de l’oficina informativa situada al poble d’Artà i la trasllada a fora vila, a la finca pública de s’Alqueria Vella. El poble d’Artà treballa des de fa anys en la promoció del turisme natural i cultural, i pels seus carrers abunden els turistes al llarg de tot l’any. Tancant l’oficina al poble, el Conseller acaba de dinamitar un preciós canal de connexió entre parc, societat i turisme. Algú assessora aquest home? 

 

 

[1] http://www.caib.es/pidip/comunicats/com-ficha.do?lang=ca&codi=8551050

[2] http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/espais-naturals/816-13112012-el-govern-posa-en-perill-dextincio-els-espais-naturals-protegits-de-les-balears.html

[3] http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/espais-naturals/853-27122012-ara-toca-cabrera.html

[4] http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/01/03/actualidad/1357210155_832286.html

[5] http://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do?lang=ca&codi=1093807&coduo=138143

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob