El GOB aplaudeix la decisió de l'Ajuntament de sol·licitar la concessió de la gestió de la platja per evitar-hi el xiringuito, però adverteix que amb això no n'hi ha prou.
10.03.2015. El GOB demana que es blindi la protecció de sa Canova (Artà)
El GOB aplaudeix la decisió de l'Ajuntament de sol·licitar la concessió de la gestió de la platja per evitar-hi el xiringuito, però adverteix que amb això no n'hi ha prou.
_______________________________________________________________________________________________________________________
La petició d'un particular per muntar un xiringuito de fusta desmuntable a la platja de sa Canova ha motivat que, un cop més, l'Ajuntament hagi reaccionar per evitar l'ocupació de la platja, com ja ho va fer, arran de la presentació al 2013 d’un esborrany d’avantprojecte urbanístic, que plantejava la construcció de 200 bungalous.
Imatge del xiringuito que es pretén instal·lar.
Cal però blindar la protecció de sa Canova
Recordem que Sa Canova és un dels icones en la protecció dels espais naturals a Mallorca. En els anys 90 va ser objecte d’una important mobilització per evitar-ne la urbanització, campanya que comptà amb la implicació de diversos artistes de molt renom entre els quals destacaren Barceló, Mariscal i Tàpies. L’aposta per la protecció, per part del govern municipal, va ser fonamental.
El 1991 el Govern Balear aprovà la Llei d’espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d’especial protecció de les Illes Balears, que declarà 47 ANEIs a l’illa de Mallorca, 19 a Menorca, 10 a Eivissa i 8 a Formentera. Entre aquestes zones protegides hi apareix Sa Canova.
Així, el sòl d’aquests indrets queda classificat com a no urbanitzable i d’especial protecció. Sa Canova gaudeix també de la catalogació Lloc d’Interès Comunitari (LIC) segons la Directiva Hàbitats (92/43/CE). Estar contemplats en aquestes directives significa que formen part de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.
Localització on es pretén ubicar el xiringuito
Cal recordar que actualment, la redacció del pla de gestió corresponent a Lloc d'Interès Comunitari (LIC) de na Borges, que inclou el sistema dunar de sa Canova, es troba encara en tramitació. El pla de gestió del LIC serà la garantia que blindaria la protecció de sa Canova. De fet, a partir d'aquest document, el LIC es transformarà en una Zona d'Especial Conservació, una figura proteccionista europea.
Tot i que actualment sa Canova és una zona ANEI, la protecció és sols urbanística i es podria modificar. La Llei general turística impulsada aquesta legislatura pel conseller Carlos Delgado permet encabir projectes d'interès turístic en espais naturals protegits. A més, la desregulació urbanística impulsada pel Govern Bauzá aquesta legislatura (llei turística, llei agrària, llei de mines, llei del sòl, etc...) deixa clar que alguns governs són capaços de rebaixar les normatives proteccionistes impulsades des de l'Executiu. En el cas concret de sa Canova, cal recordar que el predecessor de Bauzá al capdavant d'un govern del Partit Popular, Jaume Matas, va retallar en més de 21.000ha els terrenys que formaven part fins al 2003 del Parc Natural de Llevant, entre els quals els terrenys de sa Canova que deixaren així d'estar protegit per la figura de Parc Natural.