El GOB ha tornat a reclamar per tercera vegada davant la Conselleria de Medi Ambient l'ampliació de la ZEPA, presentant un informe sobre la importància de la zona per a determinades espècies, en especial per a la milana.
El GOB va presentar fa unes setmanes les al·legacions al projecte i estudi d’impacte ambiental del “parc fotovoltaic de 50MW connectat a xarxa a Cap Blanc”, en el terme municipal de Llucmajor. Es tracta d'unparc fotovoltaic de grans dimensions que seria al cap i a la fi, una instal·lació industrial al sòl rústic que ens allunya de la concepció de les renovables com una eina de democratització de l’energia i més propera al punt de consum, i per tant més eficient.
Afectació a una zona d’altíssim valor ornitològic
Però al marge d'aquestes consideracions, el GOB considera que aquest parc és inviable per la incompatibilitat de la instal·lació amb els valors naturals de la zona. El projecte afecta algunes de les zones més ben conservades de la Marina de Llucmajor.
Una part de la Marina va rebre en el seu moment la declaració de ZEPA (ES0000081 Cap Enderrocat-Cap Blanc), atenent a la seva importància per a determinades espècies d’aus marines (Phalacrocorax aristotelis fonamentalment) i també per algunes d’ambients oberts (especialment Burhinus oedicnemus, Calandrella brachydactyla, Galerida theklae i Sylvia balearica). La fitxa Natura 2000 del lloc es pot consultar a www.xarxanatura.es/docs/66ES0000081.pdf).
Tot i això, gran part de la marina no fou incorporada a la ZEPA, encara que el GOB ha presentat en reiterades ocasions un informe a la Conselleria de Medi ambient on es justifica tècnicament la importància de la zona per a diverses espècies llistades a l’Annex I de la Directiva 2009/147/CEE (79/409/CEE), i en especial per a la milana (Milvus milvus), espècie catalogada en el màxim nivell d’amenaça.
En tramat, les actuals zones Natura 2000 (LIC i ZEPA). En verd, la zona proposada com a ZEPA per la nostra entitat, en atenció a la seva importància ornitològica. En vermell, les parcel·les afectades pel projecte.
Posteriorment a la proposta de protecció, formulada per la nostra entitat l’any 2011, s’ha incrementat encara més la importància de la zona per a la milana (Milvus milvus). L’any 2014 foren localitzades fins a 8 parelles territorials a l’àmbit de Llucmajor per part de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, confirmant-se així que després del nucli de la zona de Bunyola-Santa Maria-Alaró la zona de la Marina de Llucmajor és la segona més important per a la recuperació de la milana a Mallorca.
Les parcel·les on està prevista l’actuació limiten directament amb la ZEPA ES0000081 Cap Enderrocat-Cap Blanc, i es troben al cor de la zona de protecció ampliada proposada per la nostra entitat en atenció a la seva importància biològica.
Per tot això, consideram que hi ha motius suficients per a paralitzar la tramitació d'aquest parc fotovoltaic i insistir en l'ampliació de la ZEPA per tal de salvaguardar els excepcionals valors naturals de la zona.