El GOB insisteix a reclamar més esforç en vigilància i investigació per tal d’identificar els causants d’aquesta allau d’incendis forestals, i ha demanat a Company explicacions sobre les mesures adoptades
20/08/2012 Massa casualitat: un any després es tornen a produir incendis simultanis a Capdepera
El GOB insisteix a reclamar més esforç en vigilància i investigació per tal d’identificar els causants d’aquesta allau d’incendis forestals, i ha demanat a Company explicacions sobre les mesures adoptades
El diumenge 21 d’agost de 2011 es produïren incendis forestals al Coll d’es Vidriers (Capdepera-Son Servera) i Son Bessó (Capdepera). Ahir, diumenge 19 d’agost es repetiren incendis molt a prop dels mateixos indrets. A l’espera dels resultats de les investigacions, les primeres informacions publicades parlen d’intencionalitat. Nefasta coincidència o delinqüència premeditada?
La situació no és única, i altres llocs de Mallorca són periòdicament objecte d’incendis intencionats: s’Albufera, Marina de Petra i Santa Margalida, Comuna de Bunyola, Na Burguesa, Sant Salvador de Felanitx, Randa, ... Malauradament no s’identifiquen els responsables i els delictes queden impunes.
Les estadístiques històriques ja indiquen que els focs intencionats suposen a les Illes Balears un percentatge important sobre el total (un 31% en el període 1995-2011), mentre la causa majoritària ha estat la negligència (55%) [1]. Tot i això, l’any passat el nombre d’incendis provocats va superar als accidentals o fruit de negligència, pujant el percentatge fins al 47% [2]. Tot i que durant la primera part de l’estiu les fonts oficials evitaren parlar obertament d’intencionalitat i d’incendiaris, amb el pas dels dies la situació es va fer molt evident per l’elevat nombre de sinistres.
Les dades d’enguany oferides per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, fins el 31 de juliol de 2012 [3], situen la intencionalitat com a causa del 35% dels focs, tot i que aqueixa xifra pot créixer substancialment ja que un 24% dels incendis encara es trobava pendent d’investigació. Ja es parla obertament d’incendiaris, i fins i tot s’ha demanat la col·laboració ciutadana.
Vista la dinàmica de les darreres setmanes, dóna la impressió que la situació està fora de control. A part de la necessària col·laboració ciutadana (que consideram que ha de venir fonamentalment en la prevenció d’imprudències), quines mesures ha habilitat la Conselleria de Medi Ambient per posar remei a aquesta situació?
Des del GOB hem reclamat repetides vegades a la Conselleria:
a) Que doti de suficients mitjans humans i materials per a fer possibles les investigacions d’aquests possibles delictes.
b) Que acudeixi a la Fiscalia de les Balears, per tal d’implicar-la en la coordinació i impuls d’una línia d’investigació que porti a la identificació dels que hi ha al darrera dels incendis provocats a Mallorca.
Recordem que els focs intencionats són delictes segons el codi penal, i que a part del greu cost ambiental generen un elevat cost econòmic en l’extinció, i posen en risc vides humanes. Cal donar a aquest delicte la importància que pertoca.
Per tot això el GOB s’ha adreçat al Conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori per conèixer quines són les mesures que s’han acordat i s’estan executant per tal de combatre els incendis intencionats.
...
[1] http://www.caib.es/sacmicrofront/archivopub.do?ctrl=MCRST472ZI114672&id=114672
[2] http://www.caib.es/sacmicrofront/archivopub.do?ctrl=MCRST472ZI112620&id=112620
[3] http://www.caib.es/sacmicrofront/archivopub.do?ctrl=MCRST472ZI119147&id=119147