Demà s’obre la temporada de caça menor
11/10/2012 El GOB ha denunciat que el període de caça dels tords és il·legal
Demà s’obre la temporada de caça menor
Fa anys que es discuteix dins el món de la caça si és convenient obrir més prest o més tard la temporada de caça dels tords, per caçar des de les primeres arribades de les aus o deixar que els primers exemplars arribin i es fixin amb tranquil·litat al territori. Igualment ha estat motiu de discussió, aquesta vegada legal, la conveniència i legalitat d’acabar la temporada a final del gener, o allargar-la dins el febrer.
Idò enguany serà tot. El Consell de Mallorca, a l’ordre de vedes de caça, ha disposat que els tords es puguin caçar durant 17’5 setmanes, des del 12 d’octubre fins el 10 de febrer. Fa 30 anys (temporada de caça 1982-1983) que no s’autoritzava un període de caça tan llarg per als tords.
Recordem que Maria Salom, actual presidenta del Consell de Mallorca, durant la campanya electoral prometé als caçadors que allargaria la temporada de caça dels tords dins el febrer. I queda clar que el compromís i complicitat del PP amb el món de la caça és tan gran que fins i tot podria anar més enllà de la legalitat.
En anys passats ja es van autoritzar pròrrogues en la temporada de caça dels tords dins el febrer, fent un ús forçat i legalment molt arriscat de les excepcions previstes a la normativa. Enguany, sense manies, l’allargament de la temporada es disposa de forma general, per la porta del davant. Pensam que això contravé clarament la normativa de protecció de les aus migratòries.
Recurs contra la caça de tords al febrer
El GOB presentà fa 3 mesos un recurs d’alçada davant el Consell de Mallorca contra les disposicions de l’ordre de vedes que permeten la caça dels tords dins el mes de febrer.
Segons l’argumentació del recurs, la caça d’espècies migratòries (entre elles els tords) en el període de retorn als seus llocs de cria està prohibida [1], i a les Illes Balears aquest període de retorn està legalment establert entre l’1 de febrer i el 31 de maig [2].
A més d’entrar en conflicte amb la normativa autonòmica i espanyola, la caça dels tords dins el mes de febrer incompleix també normativa comunitària [3].
A l’espera de la decisió del Consell sobre el nostre recurs, el GOB prepara ja la corresponent denúncia davant la Comissió Europea.
Des del GOB ja hem manifestat en reiterades ocasions la nostra preocupació per l’actual política cinegètica del Consell de Mallorca, d’ençà que va rebre les competències en caça per part del Govern. Fins ara tota quanta decisió ha adoptat la institució insular ha anat en el sentit de relaxar les condicions i limitacions legals que regulen la pràctica de la caça a Mallorca, fins i tot, com en aquest cas, incomplint disposicions legals.
...
[1] Article 62.3 de la Ley 42/2007, de 13 de diciembre, del Patrimonio Natural y de la Biodiversidad:
“b) Queda prohibido con carácter general el ejercicio de la caza de aves durante la época de celo, reproducción y crianza y la caza durante el trayecto de regreso hacia los lugares de cría en el caso de especies migratorias”
Article 38 de la Llei 6/2006 de 12 d’abril, balear de caça i pesca fluvial:
“Amb caràcter general queda prohibit:
1. Caçar aus en època de nidificació, reproducció i cria, així com durant el seu trajecte vers els llocs de cria en el cas d’espècies migratòries, sense perjudici de les excepcions previstes a la llei present.”
[2] Article 5.2 del Decret 71/2004, de 9 de juliol, pel qual es declaren les espècies objecte de caça i pesca fluvial a les Illes Balears:
“Als mateixos efectes, es consideren períodes de retorn de les espècies cinegètiques migratòries cap als llocs de reproducció els compresos entre l’1 de febrer i el 31 de maig.”
[3] Article 7 de la Directiva 2009/147/CE relativa a la conservació de les aus silvestres:
“Cuando se trate de especies migratorias, (los Estados miembros) velarán en particular, por que las especies a las que se aplica la legislación de caza no sean cazadas durante su período de reproducción ni durante su trayecto de regreso hacia su lugar de nidificación.”