El GOB insta l’Ajuntament de Santa Margalida a descartar l’emissari submarí que abocaria a la mar les aigües procedents de la nova depuradora de Can Picafort
25/02/2013. L’abocament a la mar d’aigües insuficientment depurades és inacceptable
El GOB insta l’Ajuntament de Santa Margalida a descartar l’emissari submarí que abocaria a la mar les aigües procedents de la nova depuradora de Can Picafort
En aquests moments es troba en fase de consultes prèvies, per part del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient el document inicial per a l’avaluació ambiental de les obres del projecte de nova depuradora i sistema d’abocament de Can Picafort (Santa Margalida) [1].
A part de la nova planta de depuració, el projecte planteja que les aigües tractades siguin abocades mitjançant emissari submarí, a 3,5 km de la platja de Son Bauló.
La zona per on discorreria l’emissari, i el punt d’abocament, formen part del Lloc d’Interès Comunitari (LIC) de la Badia d’Alcúdia, que ha estat designat com a zona de protecció gràcies a la presència d’alguers de Posidonia oceànica, un tipus d’hàbitat considerat de protecció prioritària per part de la Unió Europea.
En projecte calcula que l’impacte directe sobre la zona poblada per posidònia, a causa de la col·locació de la canonada, serà d’uns 300 m2. Però l’impacte més important, en la nostra opinió, serà el generat per l’abocament de fins a 20.320 m3 diaris d’aigües incompletament depurades, ja que la planta de tractament planificada no compta amb depuració terciària. D’altra banda cal considerar també l’impacte que es causarà en cas d’averia de la planta, ja que això implicaria directament l’abocament d’aigua sense depurar.
El document inicial del projecte descarta les alternatives d’infiltrar les aigües tractades, o de reutilitzar-les per a regar. En la nostra opinió, aquestes alternatives s’han de considerar seriosament. En primer lloc, es descarta la infiltració a pous precisament per que les aigües tractades no seran de prou qualitat i generaran problemes d’embossament, ja que no s’hauran depurat terciàriament. L’argument per descartar la reutilització, indicant que la demanda no n’és favorable, ens sembla igualment indefensable.
Des del GOB instam al Ple de l’Ajuntament de Santa Margalida, que avui s’ha de pronunciar sobre el projecte, a descartar la solució proposada d’abocar a la mar, i a pronunciar-se a favor d’una millor qualitat de depuració de la planta i de la reutilització de les aigües resultants.
Una vegada finalitzada la fase de consultes prèvies, el projecte passarà a exposició pública, moment en el qual el GOB hi presentarà al·legacions cas que en mantingui la proposta actual.