El camp de boies de Portocolom genera un "efecte col·lateral" en forma de fondeig incontrolat sobre posidònia
28/08/2013. La mala gestió de camps de boies per al fondeig perjudica la posidònia
El camp de boies de Portocolom genera un "efecte col·lateral" en forma de fondeig incontrolat sobre posidònia
Els camps de boies de fondeig responen a l’objectiu ideal de facilitar el fondeig controlat i segur a la vegada que s’evita l’impacte de les àncores sobre les comunitats biològiques que viuen al fons marí. Però el cas de Portocolom és un bon exemple de com l’activitat empresarial del Club Náutic, permesa per l’administració competent, genera uns resultats completament oposats als desitjables: l’alt preu que es cobra per utilitzar les boies fa que molts navegants optin per fondejar incontroladament sobre posidònia, sense que ningú ho eviti.
Aquest estiu és motiu de polèmica la decisió del Govern de cobrar un preu massa elevat, segons els navegants, per utilitzar les boies de fondeig controlat instal·lades a alguns punts de la costa (a Mallorca a Sant Elm, la Punta de l’Avançada i Cala Blava). Com ja denunciàrem el passat mes de juliol, davant aquesta mesura alguns navegants opten per fondejar a la mateixa zona però sense fer ús de les boies, fet que genera un impacte negatiu sobre la posidònia. Avui volem denunciar el cas més greu de “danys col·laterals” generats per un camp de boies a Mallorca, en aquest cas gestionat pel Club Nàutic de Portocolom.
Com es pot observar al plànol adjunt, segons la cartografia elaborada pel Govern en el marc del projecte Life-Posidoniaa la badia de Portocolom hi trobam tres hàbitats bentònics principals. La comunitat de Caulerpa prolifera (en rosa), una alga típica de zones amb poca dinàmica marina, ocupa la major part de la badia. Prop de la bocana hi trobam una taca de comunitat d’arenes fines (en groc), davant les platges de l’Arenal dels Homes i l’Arenal de ses Dones, i finalment una àrea important ocupada per alguer de Posidonia oceanica (en verd).
Els camps de boies per a fondeig controlat es situen a la part central de la badia, gairebé només sobre fons cartografiats com de Caulerpa prolifera. Dues de les àrees de fondeig controlat estan gestionades pel club nàutic, i la tercera per part de Ports de les Illes Balears. Els preus de l’ús de les boies és elevat, entre 24 i 56 € diaris.
Disposició dels camp de boies per a fondeig controlat, superposats a la cartografia de comunitats bentòniques. En vermell s’indica la zona de fondeig incontrolat sobre posidònia.
La conseqüència de tot plegat era ben previsible: molts navegants, per estalviar-se la tarifa d’amarrament a les boies, opten per fondejar fora dels camps de boies. I el lloc més utilitzat, també per que és el més atractiu (davant les platges) coincideix amb la zona de posidònia. A les fotografies adjuntes es pot observar la situació.
El fondeig massiu i incontrolat comença a pocs metres de les darreres boies, desocupades.
La majoria dels fondejos incontrolats es realitzen davant les platges, sobre posidònia.
Aquí es pot apreciat l’àncora d’un vaixell enmig de la pradera de posidònia.
Feixos de posidònia arrabassats per una de les àncores d’aquest gran vaixell.
Per al GOB, el fondeig ordenat a camps de boies podria ser una eina positiva per evitar l’impacte de les àncores sobre les praderes de posidònia. Però cal modificar el model de gestió per evitar que els efectes siguin contraproduents. A més d’ajustar els preus per tal que els navegants estiguin disposats a acceptar el seu ús, cal dedicar els esforços suficients a la vigilància i informació per evitar el fondeig sobre posidònia, aspecte clau que sense dubte manca en aquests moments.
Des del GOB hem donat trasllat d’aquesta informació a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori per tal que actui. La Posidonia oceanica forma part del Llistat d’espècies silvestres en règim de protecció especial (R.D. 139/2011) i està prohibit arrabassar-la intencionadament. Però clar, algú ha d’informar els navegants “in situ” de la prohibició de fondejar sobre posidònia, per tal que no ho facin al·legant desconeixement.