El GOB i el Col·legi d’Enginyers de Forests identifiquen les cabres assilvestrades com un dels principals problemes de les masses forestals de les serres de Mallorca
28/11/2013. L’acord d’Artà en favor de les cabres va en contra de la recuperació del parc natural
El GOB i el Col·legi d’Enginyers de Forests identifiquen les cabres assilvestrades com un dels principals problemes de les masses forestals de les serres de Mallorca
El passat dimarts el ple de l’Ajuntament d’Artà aprovà una moció presentada per l’equip de govern municipal (Independents d’Artà i Convergència per les Illes) a instància dels caçadors de cabrits amb cans i llaços, en la que es demana al Govern “que aturi l’eliminació sistemàtica de la població de cabra mallorquina salvatge del Parc de Llevant”. Els caçadors proposen fer-se ells càrrec exclusivament del control de la població, amb el sistema de caça amb cans i llaços, alliberant els bocs adults i comercialitzant aquest tipus de captura com activitat d’aventura.
Prèviament al plenari, el GOB i el Col·legi d’Enginyers de Forests remetérem als portaveus dels diferents grups municipals un escrit (adjunt) desaconsellant la mesura proposada.
El Parc Natural de Llevant presenta un gravíssim grau de desertificació, en el qual hi tenen un paper fonamental els incendis i la pastura extensiva incontrolada. En aquest escenari de degradació extrema de la vegetació només s’aconseguirà millorar la situació amb una densitat ultrabaixa (o, millor encara, zero) de cabres assilvestrades, de forma coherent amb l’objectiu del Govern els darrers anys.
Consideram que aquesta modalitat de captura podria ser compatible amb l’actual control que en fa l’administració ambiental, i suggerim que s’estudiï la seva integració en l’actual dispositiu de control biològic de les cabres, però consideram del tot inconvenient paralitzar el control per part del personal de la Conselleria de Medi Ambient.
El manteniment de les poblacions de cabres assilvestrades a les serres de Mallorca està generant un altíssim cost ambiental, afectant greument la regeneració de la massa forestal i la recuperació de la biodiversitat, i a més a més causa també un elevadíssim cost econòmic, en forma de mesures de protecció de la vegetació (tancaments, protectors de plantes, etc). No podem seguir assumint aquests perjudicis socials per tal que un parell puguin gaudir de la seva afició, o fer-ne negoci.
Des del GOB lamentam que l’Ajuntament d’Artà, un dels principals avaladors de la protecció de les muntanyes d’Artà i de la creació del Parc Natural de Llevant, hagi ara fet seva una proposta dels caçadors que és altament inconvenient per a la conservació i recuperació del patrimoni natural de la zona.