El GOB aplaudeix que finalment la fragata “Baleares” sigui desballestada, i reclama la protecció i gestió de reserves marines com estratègia bàsica per a l’impuls del turisme de busseig

25/08/2014 La promoció del turisme de busseig s’ha de fonamentar en la conservació dels espais naturals marins, i no en l’enfonsament de ferralla

El GOB aplaudeix que finalment la fragata “Baleares” sigui desballestada, i reclama la protecció i gestió de reserves marines com estratègia bàsica per a l’impuls del turisme de busseig

______________________________________________________________________________________________________________________ 

 

L’adjudicació per part del Ministerio de Defensa de la fragata “Baleares” a la companyia Actuaciones Navales Las Palmas ha posat punt i final a la pretensió de l’Ajuntament de Calvià d’adquirir el vaixell per enfonsar-lo prop de les Illes Malgrats i convertir-lo en un escull artificial per promoure el turisme de busseig.

La companyia adjudicataria desballestarà la “Baleares” i vendrà l’acer per al seu reciclatge. Precisament aqueixa va ser la posició defensada pel GOB des de que l’any 2005 s’encetà la polèmica, ja que consideram que la reutilització és el millor destí per a les més de 4.000 tones d’acer que formen el vaixell. Pel que fa al projecte d’enfonsament de la fragata, consideram que no s'han de permetre impactes ambientals d'aquesta magnitud a zones naturals, ni terrestres ni marines. Les Illes Balears tenen ja suficients hàbitats naturals per què hi proliferin els peixos i prou espais naturals atractius per al busseig, i no cal crear-ne d'artificials. En tot cas el que sí és necessari és gestionar millor el nostre magnífic litoral submergit per recuperar-lo i conservar-lo.

En aquest sentit des del GOB animam l’Ajuntament de Calvià, i al Govern per extensió, a millorar la protecció i gestió de les àrees marines protegides com a fonament per a la promoció del turisme de busseig. Les Illes Balears compten amb unes condicions excepcionals per a la promoció del busseig, amb uns fons prou diversos que no requereixen cap “aportació extra” en forma de fragata o similar. Només cal ordenar-los i vigilar-los adequadament per aconseguir que aflori tot el seu potencial biològic.

Des del GOB recordam la deficient situació que estan patint les reserves marines, amb retalls importants de vigilància i pràcticament sense seguiment biològic, i a causa de la qual s’estan perdent els avanços en conservació que s’aconseguiren després d’anys de molt esforç humà i econòmic per declarar i posar en marxa les diferents àrees marines protegides. Des de 2009 el nombre de vigilants a les reserves marines de les Balears s’ha reduït pràcticament a la meitat. Aquesta situació no es pot acceptar ja que el manteniment d’un servei de vigilància adequat és fonamental per a que les reserves puguin complir amb els objectius de protecció d’ecosistemes i d’espècies, i gestió pesquera per als quals es varen crear.

Igualment consideram necessari, per reforçar la implicació dels bussejadors amb la conservació de les àrees marines protegides, que les taxes que es cobren per practicar el busseig i la pesca submarina a les reserves marines siguin finalistes i es reinverteixin en la seva gestió conservacionista.

Així, per a nosaltres la promoció del turisme de busseig (a la costa de Calvià i per extensió també arreu de les Illes) s’hauria de fonamentar en la dotació de mitjans suficients per a la gestió de les reserves marines existents, en l’ampliació de les reserves del Toro i de les Illes Malgrats (connectant-les entre elles), i en la declaració d’una nova reserva marina a l’entorn del Parc Natural de sa Dragonera.

 

 

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob