El viatge ha estat monitoritzat pel GOB gràcies a un sistema de seguiment per satèl·lit

14/03/2015 Retorna a Mallorca un àguila peixatera que ha passat l’hivern a la costa atlàntica africana

El viatge ha estat monitoritzat pel GOB gràcies a un sistema de seguiment per satèl·lit

______________________________________________________________________________________________________________________ 

 

L’àguila peixatera és una espècie amenaçada a la Mediterrània, on només sobreviu a la costa nord-africana, Còrsega i les Illes Balears. A les Illes sembla que la població arribà a les 35-40 parelles en els anys 50, i després d’haver arribat a un mínim en els anys 80 (8 parelles) ara es troba en lent procés de recuperació (23 parelles l’any 2014).

Per a millorar la seva situació de conservació, es porta a terme un pla de conservació dirigit per la Conselleria de Medi Ambient i en el qual participa el GOB, que inclou entre d’altres accions el seguiment d’exemplars per millorar el coneixement científic sobre els seus hàbits i moviments, i per detectar i corregir factors que puguin suposar un risc de mortalitat per a les aus.

Així, el 20 d’agost de 2014 ornitòlegs del GOB capturaren a s’Albufera un preciós exemplar femella que fou equipat amb una anella plàstica de lectura a distància i un emissor de seguiment via satèl·lit. 

 

 

Després de dues setmanes en les que l’àguila va realitzar els seus moviments habituals d’alimentació a s’Albufera, el 9 de setembre abandonà Mallorca en direcció a la península Ibèrica. Així, després d’arribar a la costa llevantina enfilà cap a l’estret de Gibraltar i travessà cap a Àfrica, i en només 9 dies de viatge arribà, el 14 de setembre i després de cobrir 1.528 km, a la costa atlàntica marroquina.

 

 

Durant 4 mesos l’àguila ha viscut a la costa de Tafedna, vora un poblet de pescadors, menjant el que pescava a la mar i dormint a riu que desemboca a la platja.

 

 

El passat 21 de febrer es tornà activar l’instint migratori de l’àguila, que considerà que la primavera ja era prop i havia arribat el moment de retornar cap a Mallorca. Així, en un viatge igualment de 9 dies, aquesta vegada sense travessar per Gibraltar i fent escala per a dormir a Eivissa, dia 1 de març ja tornava ser a la zona de s’Albufera.

 

 

Gràcies a seguiments com aquest, avui sabem que la majoria dels joves abandona les Illes durant el seu primer any de vida, i que també una part de la població adulta parteix per passar l’hivern a Àfrica o a la península Ibèrica. Així, la supervivència dels nostres exemplars depèn tant de les mesures de conservació que aplicam a les Illes Balears com de la situació ambiental amb la qual es troben en aquelles zones.

 

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob