El GOB insta el Govern a intervenir davant el Secretariat del Conveni de Barcelona.
El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) impulsa el Pla d’acció per a la protecció i desenvolupament de la conca de la Mediterrània (PAM). En el seu marc, l’any 1976 es signà a Barcelona el Conveni per a la protecció de la Mediterrània contra la contaminació (més conegut com a Conveni de Barcelona).
Al llarg dels anys han arribat a signar el conveni tots els països de que compartim la mar Mediterrània, amb el compromís de lluitar contra els diferents tipus de contaminació que afecta la mar, i de cooperar per a una major eficiència.
El conveni s’ha desenvolupat mitjançant diferents protocols, entre ells el Protocol sobre la protecció de la Mediterrània contra la contaminació d’origen terrestre (Protocol LBS), en vigor des de 2008. Aquest protocol obliga els estats, entre altres accions, a gestionar adequadament els seus residus sòlids urbans per evitar que arribin a la mar. Concretament, es disposa que per l’any 2005 s’havien d’implantar sistemes de gestió de residus sòlids a ciutats de més de 100.000 habitants, i que per l’any 2025 aquesta gestió s’haurà haver estès a tots els nuclis urbans.
L’arribada de gran quantitat de plàstic a les aigües de les Balears aquest estiu posa de manifest que el problema no està encara gens controlat. És ben coneguda la greu situació que pateixen alguns països veïnats nostres per a gestionar els seus residus, com és el cas d’Algèria.
El control de la contaminació de les aigües balears per plàstics no es pot limitar a la recollida litoral de residus amb les embarcacions de neteja. Aquesta és una intervenció necessària, però testimonial, del tot insuficient per solucionar el problema, que s’ha d’abordar en la seva arrel. Si no s’actua a nivell internacional la situació que hem patit enguany es repetirà en propers estius. I més enllà d’aquestes situacions puntuals en que els plàstics arriben a la costa hem de recordar que la massa de plàstic flotant roman tot l’any a la mar oberta i afecta contínuament la biodiversitat.
Per tot això el GOB insta la Conselleria de Medi Ambient a adreçar-se a l’oficina de coordinació del PAM (ubicada a Atenes) per tal d’informar del problema que es pateix a les Illes Balears, instant a incrementar la supervisió en el desenvolupament dels compromisos assumits pels estats signataris i oferint la nostra col·laboració en aquells aspectes en que puguem contribuir a avançar cap a la solució del problema.