A causa de l’impacte sobre la qualitat de les aigües, la normativa actual ja no permetria aquest projecte.

 

Recentment s’ha fet públic que el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient hauria autoritzar definitivament el projecte, que es tramita des de 2003, per a la instal·lació de gàbies flotants per a la cria de dorades i llobarros davant la costa de Felanitx, a menys d’una milla a l’est de Portocolom.

Des del GOB ja vàrem al·legar els anys 2003 i 2007 contra el projecte, plantejant els inconvenients ambientals d’aquest tipus d’instal·lacions.

L’impacte negatiu més destacat és la contaminació de les aigües i del fons a causa dels residus transmesos al medi (excrements i restes d’aliment). Aquest impacte es sol considerar negatiu, d’elevada magnitud i permanent. En general es considera que l’impacte és sever sobre els factors físics del medi (sediments marins i qualitat de l’aigua) i sobre els factors biològics (biocenòsis bentòniques, peixos, invertebrats marins). Aquest tipus d’impacte ha estat ben documentat en diverses experiències, alguna d’elles a les Illes Balears.

En segon lloc cal tenir també en compte que el manteniment d’un elevat nombre d’animals en un espai relativament reduït facilita l’aparició de malalties. L’impacte de l’ús d’antibiòtics sobre l’entorn no està suficientment avaluada en el projecte, així com tampoc s’avaluen el efectes del possible contagi de malalties a les poblacions naturals.

Justament a causa de l’impacte associat a aquesta indústria, pocs mesos després que la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori hagués donat el seu vist i plau al projecte, el Parlament de les Illes Balears i a proposta de la mateixa Conselleria aprovà el novembre de 2013 la Llei 6/2013, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, que al seu article 83 estableix que “No es pot autoritzar la instal·lació d’establiments comercials de cultius de peixos en zones de la Xarxa Natural 2000, reserves marines o a menys de 5 milles marítimes de la costa.” Així, amb la normativa vigent aquesta instal·lació ja no es podria autoritzar.

A la vista de la normativa sobrevinguda, que davant l’impacte d’aquesta activitat estableix la prohibició d’ubicar-la prop de la costa o de zones d’interès ecològic, i tenint en compte a més a més el majoritari rebuig social que el projecte ha generat a Felanitx, des del GOB instam al Conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca a iniciar les accions oportunes per evitar que la piscifactoria es pugui desenvolupar.
 

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob