La zona compleix els criteris per ser declarada ZEPA, però la manca de protecció possibilita l’ocupació per grans projectes que l’afectaran negativament
El GOB ha actualitzat i remès per quarta vegada la seva petició a la Conselleria de Medi Ambient per tal que declari una Zona d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA) a la Marina de Llucmajor.
La Marina de Llucmajor és un magnífic espai agroforestal, poc transformat urbanísticament gràcies al manteniment de l’activitat agrària i cinegètica. El seu paisatge en forma de mosaic li confereix una biodiversitat molt elevada, entre la qual destaquen les poblacions d’algunes espècies d’aus.
Atenent a aquesta importància ecològica, des de 2011 el GOB ha reclamat ja en quatre ocasions la declaració d’una ZEPA a la Marina de Llucmajor, estenent cap a l’interior l’àmbit protegit per la ZEPA ja existent a la zona litoral (ES0000081 Cap Enderrocat-Cap Blanc).
Al seu darrer informe el GOB aporta dades actualitzades i remarca que la zona compleix els criteris internacionals per a la declaració de zones de protecció per les aus. Així, entre els criteris establerts per Birdlife International per a la selecció d’Important Bird Areas, pel que fa a la milana, la Marina de Llucmajor compleix aquest:
C6. Espècies amenaçades a nivell de la Unió Europea
El lloc és un dels 5 més importants a la regió europea NUTS en qüestió per espècies o subespècies considerades amenaçades a la Unió Europea
La milana figura a l’annex I de la Directiva 2009/147/CEE relativa a la conservació de les aus silvestres, i a Espanya està catalogada en perill d’extinció al catàleg espanyol d’espècies amenaçades (R.D. 139/2011).
Les Illes Balears formen regió NUTS juntament amb Catalunya i el País Valencià. Segons la informació científica disponible, la milana només seria present de forma puntual al País Valencià, i a Catalunya el nucli reproductor més gran estaria format per 8 parelles. A Menorca la població es distribueix arreu de l’illa, amb dos nuclis més densos de 7 exemplars a Maó i 9 a Ciutadella. A Mallorca el nucli més important de la població s’estén per la vessant sud de la Serra de Tramuntana entre els municipis d’Esporles i Alaró, totalitzant més de 50 parelles. A continuació es situaria la Marina de Llucmajor, amb uns 15 territoris, essent així la segona àrea més important pel que fa a població reproductora (la resta de parelles es situen de forma més o manco dispersa o en petits nuclis arreu de Mallorca. D’altra banda, la Marina de Llucmajor acull actualment el dormidor hivernal més important de les Balears (71 exemplars recomptats el gener de 2016, 41% del cens a Mallorca). Aquestes dades confirmen sense dubte que la Marina de Llucmajor és una de les 5 àrees més importants per a la milana en el marc de la nostra regió NUTS.
Per al GOB l’actitud passiva de la Conselleria de Medi Ambient és irresponsable. No atendre urgentment la necessitat de protecció de la zona facilita el plantejament de projectes que afecten negativament els valors naturals de la Marina de Llucmajor, entre ells les poblacions d’aus que ja haurien d’estar protegides per la figura de ZEPA. Per la seva estructura territorial, formada en bona part per grans finques, aquesta zona facilita la ubicació de projectes de gran extensió, com els parcs fotovoltàics plantejats actualment. Mentre més es demori la protecció de la zona, més temps estarà oberta la porta a la presentació de grans projectes (industrials o d’altre tipus) i més complicat serà evitar-los.
Així, des del GOB reclamam a Medi Ambient l’inici immediat dels tràmits per a la declaració d’una ZEPA a la Marina de Llucmajor, atenent a la seva importància per a les poblacions d’aus presents i en especial per a la milana.
En tramat, les actuals zones Natura 2000 (LIC i ZEPA). En verd, la zona proposada com a ZEPA per la nostra entitat, en atenció a la seva importància ornitològica. En vermell, les parcel·les afectades pel projecte de parc fotovoltaic presentat per Llucmajor Photovoltaic SL.