Fa 5 anys que reclamam la declaració d’una ZEPA, sense que el Govern hagi fet cap passa en aqueix sentit.
Aquesta setmana hem remès a la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea un escrit de denúncia davant la manca de protecció de la Marina de Llucmajor per part de les autoritats balears.
La Marina de Llucmajor és un magnífic espai agroforestal, poc transformat urbanísticament gràcies al manteniment de l’activitat agrària i cinegètica. El seu paisatge en forma de mosaic li confereix una biodiversitat molt elevada, entre la qual destaquen les poblacions d’algunes espècies d’aus.
Atenent a aquesta importància ecològica, des de 2011 el GOB ha reclamat ja en quatre ocasions la declaració d’una ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) a la Marina de Llucmajor, estenent cap a l’interior l’àmbit protegit per la ZEPA ja existent a la zona litoral (ES0000081 Cap Enderrocat-Cap Blanc).
Al seu darrer informe remès a la Conselleria de Medi Ambient el GOB aporta dades científiques actualitzades i remarca que la zona compleix els criteris internacionals per a la declaració de zones de protecció per les aus, ja que es troba entre les 5 més importants per a la milana en el marc de la nostra regió NUTS (Balears, Catalunya i País Valencià). Recordem que la milana és una espècie catalogada en perill d’extinció a nivell estatal, i que tot i que la població balear es troba en procés de recuperació la població del sud d’Europa segueix en declivi a causa de l’elevada mortalitat, especialment a causa de l’ús il·legal de verí al medi natural.
La Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell de 30 de novembre de 2009 relativa a la conservació de las aus silvestres (Directiva d’aus) estableix que els estats membres prendran totes les mesures necessàries per preservar, mantenir o restablir una diversitat y una superfície suficient d’hàbitats per a totes les espècies considerades prioritàries per la Directiva, i entre aqueixes mesures imposaran en primer lloc la creació de zones de protecció (ZEPA). La Directiva estableix igualment que per a la classificació de zones de protecció se tindran en compte especialment les espècies en perill d’extinció.
Davant la informació científica disponible, consideram que la Conselleria de Medi Ambient està incomplint la seva responsabilitat de declarar una zona de protecció especial (ZEPA) per atendre les necessitats de conservació de la milana, espècie en perill d’extinció, i donar així compliment al que estableix la Directiva d’Aus.
Per al GOB l’actitud passiva de la Conselleria de Medi Ambient és irresponsable. No atendre urgentment la necessitat de protecció de la zona facilita el plantejament de projectes que afecten negativament els valors naturals de la Marina de Llucmajor, entre ells les poblacions d’aus que ja haurien d’estar protegides per la figura de ZEPA. Per la seva estructura territorial, formada en bona part per grans finques, aquesta zona facilita la implantació de projectes de gran extensió, com els parcs fotovoltàics plantejats actualment. Mentre més es demori la protecció de la zona, més temps estarà oberta la porta a la presentació de grans projectes (industrials o d’altre tipus) i més complicat serà evitar-los. Igualment es facilita el desenvolupament d’algunes infraestructures, com la nova línia d’alta tensió, que s’hauria de reconsiderar en el seu plantejament actual si la zona fos ZEPA.
A l’espera del que pugui dictaminar la Comissió Europea, des del GOB reiteram a Medi Ambient la reclamació d’un acord urgent del Consell de Govern per iniciar els tràmits de declaració de la ZEPA de la Marina de Llucmajor.