Aquest cap de setmana es celebra la “Mallorca Birding Race”, competició d’observació d’aus impulsada pel Consell de Mallorca per promocionar el turisme ornitològic
Avui dissabte té lloc a Mallorca la marató ornitològica de 24 hores, en la que diversos equips de Mallorca, Espanya i altres països intentaran observar i comptabilitzar el màxim d’espècies d’aus.
Aquesta iniciativa està impulsada per la Conselleria d’Economia i Hisenda del Consell de Mallorca, i pretén promocionar Mallorca com a destí per al turisme ornitològic.
Des del GOB ens posicionam favorablement en relació a aquest tipus de turisme interessat pels valors naturals de les Balears, pel seu caràcter diferenciat en relació al turisme de sol i platja i per la valorització que suposa per als espais protegits. Ara bé, en el marc de la situació turística actual de les Illes consideram que aquesta i qualsevol promoció de turisme alternatiu ha d’estar emmarcada en una estratègia de decreixement del volum turístic. Desestacionalitzar no és només incrementar el turisme en temporada baixa, és sobre tot minvar el nombre de turistes estivals. Qualsevol estratègia de promoció que no contempli aquest enfocament implicarà aprofundir en el problema de sobrecàrrega que patim.
En tot cas, i pel que fa a la promoció del turisme interessat en les aus, consideram que la millor promoció que es pot fer és millorar l’estat dels espais naturals. Aquest tipus de turisme no utilitza els mateixos canals que el turisme de sol i platja. Es tracta de persones que sovint organitzen el viatge pel seu compte i s’informen a fons sobre quins ocells es poden observar i on veure’ls. La seva elecció de les Balears per davant d’altres destinacions dependrà entre d’altres factors de les informacions científiques disponibles i de les cròniques d’altres ornitòlegs als fòrums especialitzats d’internet. Aquí no es pot vendre fum.
Malauradament la situació dels nostres espais protegits no passa pel seu millor moment. Fa uns dies informàvem sobre la gravíssima situació de s’Albufera a causa de la pèrdua de qualitat de l’aigua. Aquest empitjorament ambiental afecta, lògicament, les poblacions d’aus, que estan minvant de forma molt evident.
La fotja i el cap blau són dues de les espècies més representatives de s'Albufera de Mallorca, i requereixen aigua de bona qualitat.
Des de fa dècades passen cada any per s’Albufera de Mallorca milers d’ornitòlegs, procedents majoritàriament del Regne Unit i dels països escandinaus on l’observació d’aus és una afició que practiquen milions de persones. Molts d’ells trien Mallorca repetidament al llarg dels anys com a destí ornitològic, pel que l’evident empitjorament ambiental de s’Albufera no els està passant desapercebut.
S’Albufera i la resta d’espais protegits pateixen una manca de recursos humans i materials que impossibilita una gestió adequada, tant per a la recuperació i conservació ambiental com per a l’atenció als seus visitants.
Així idò, aprofitam l’organització de la Mallorca Birding Race per recordar una cosa tan evident com ignorada fins ara: per atreure turisme ornitològic i naturalístic cal invertir fonamentalment en la millora i conservació dels espais protegits, i no quedar-se en la simple promoció publicitària.