La tala i extracció d’arbres està agreujant les conseqüències de l’incendi patit el passat estiu
La Conselleria de Medi Ambient va aprovar el passat 30 de novembre un pla de restauració ambiental de la zona afectada per l’incendi a sa Canova, Artà. Un dia més tard entrava a la Conselleria petició de tala d’arbres cremats per part de la propietat, sol·licitud que va ser informada favorablement el mateix dia per part del servei tècnic de la Direcció General d’Espais Naturals, i al dia següent fou autoritzada pel Director General. Sorprèn la celeritat amb que s’ha gestionat aquest tema.
Recordem que sa Canova va cremar en dos incendis successius i intencionats els dies 16 i 17 d’agost d’enguany, afectant-se un total de 24’6 hectàrees de garriga amb pinar.
Sa Canova és un àrea natural d’elevadíssim valor ambiental, ja que constitueix un dels sistemes dunars més ben conservats de les Balears. Per això està protegida per les figures d’ANEI i LIC, i durant 3 anys formà part del parc natural de la península de Llevant. Precisament la seva naturalesa dunar és un aspecte fonamental que s’hauria d’haver tingut més en compte abans de permetre les feines forestals que s’estan portant a terme.
A hores d’ara la recuperació forestal de la zona, 4 mesos després del foc, és molt feble, i només s’observa rebrot d’arrel d’algunes espècies com l’arbocera o la mata. El sol arenós conté poca matèria orgànica, pel que la germinació d’espècies herbàcies serà més lenta.
Zona cremada no intervinguda, en la que es pot apreciar la lenta recuperació natural.
Davant això, consideram que permetre intervenir ara a la zona ha estat una decisió imprudent, i que l’alteració del terreny generada per l’extracció de la fusta i el trànsit de les màquines està generant un important impacte erosiu i d’alteració del sol dunar, a la vegada que dificulta la recuperació natural de la vegetació.
Davant això, el GOB sol·licita a Medi Ambient la paralització immediata de les feines forestals i una revisió del pla de restauració de la zona cremada que atengui convenientment les necessitats de conservació d’aquest magnífic espai natural. D’altra banda, recordam a Medi Ambient que existeix una reclamació per part del GOB i de l’ajuntament d’Artà per tal de reincorporar sa Canova al parc natural de la península de Llevant. Confiam que Medi Ambient pugui atendre aquestes peticions amb la mateixa celeritat amb que es va gestionar la petició de tala.