Mes de 250 persones es troben concentrades diàriament a la platja, acampades a la platja i dins de les coves, venta ambulant i gent fent foc en una Àrea Natura l'Especial Interès (ANEI Ma-19) són indicatius del descontrol que pateix aquest espai natural que no disposa dels instruments de gestió per garantir la seva conservació.
El GOB alerta de l’estat de degradació de Cala Varques
El tema no resolt de l’accés en cotxe i l’aparcament, és el que facilita en major mesura la massificació. Hi ha cotxes aparcats a les voreres de la carretera de Cales de Mallorca – Portocristo sense que s’hi actuï per part de la Guàrdia Civil. Al camí on presumptament van prohibir aparcar-hi l’any passat, diàriament hi aparquen de mitjana 30/40 cotxes. No tenim constància que hi hagi presència de la Policia Local de Manacor (a qui pertoca la tasca de controlar-ho). A més del camí i la carretera, hi ha un aparcament “privat” a la corba anant cap a Portocristo. És un replà ple de figueres amb un aparcacotxes que cobra 2€/dia/ cotxe.
Això deriva amb un excés de gent a la platja, parlam d’unes 250 persones cada dia aproximadament a la vegada. Un dels riscs més greus és el risc d’incendi. Ens han denunciat que s’ha trobat carbó entre les mates i grups de persones que volien fer foc.
El fondeig descontrolat de barques aprop de la costa és un altre problema. Per altra banda, hi ha golondrines, el Moonfish i el Sea Paradise, que es fiquen dins la cova de la dreta, la principal de Cala Varques.
Pel què fa a les coves, s’han trobat estalactites tirades a la platja, fems a dins, i gent fent-hi acampada.
El GOB recorda que la protecció de les cales verges de Manacor és únicament urbanística (Llei 1/1991, de 30 de gener, d’espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d’especial protecció de les Illes Balears), perquè tot i que el Decret 29/2006 pel qual s’aprova l’ampliació de la llista de llocs d’importància comunitària (LIC) va designar el LIC ES5310098 Cales de Manacor no s'ha desenvolupat el correponents Pla de gestió que permetria regular els usos en aquest espai protegit.
A la fitxa del LIC identifica com a principal vulnerabilitat i amenaces d'aquest àmbit « l'ús recreatiu no regulat, sobretot des d'embarcacions, i els incendis forestals.»
El GOB recorda a la Conselleria de Medi Ambient que és la que té més responsabilitat de vigilància, pel seu marc competencial. Exigim l'aprovació del pla de gestió alhora que recordam que el fet que no tengui encara pla de gestió no eximeix de la responsabilitat de vetllar per la protecció i conservació dels hàbitats. Per altra banda, demanam a Demarcació de costes i Ajuntament que garanteixin el desplegament dels dispositius de control necessaris per evitar la massificació de l'espai i els usos que representen una amenaça per a la conservació de l'espai.