Si el Govern té un compromís real amb la protecció de la posidònia, ho ha de demostrar amb normes i pressupost
Els nombres són molt indicatius. Els mesos de juliol i agost el servei de vigilància per evitar el fondeig sobre posidònia ha realitzat més de 5.700 actuacions. Així ho informava el Conseller de Medi Ambient, ahir al Parlament. En dos mesos, s'ha obligat 2.430 embarcacions fondejades sobre posidònia a moure's i fondejar sobre arena, i d’altra banda, s'ha evitat que 3.301 embarcacions més arribassin a fondejar sobre la fanerògama.
Sense dubte l’avanç en relació a la situació viscuda altres anys ha estat significatiu. Tot i així, les xifres ens donen una idea de la magnitud del problema. Recordem que el servei només ha actuat en determinats espais marins entre els que gaudeixen de la protecció de LIC (Lloc d’Interès Comunitari). Així:
- a Mallorca s’ha intervingut als LICs de les badies de Pollença i Alcúdia, al de les Muntanyes d’Artà, i al de l’Àrea Costanera del Migjorn de Mallorca. Han quedat sense vigilància tot el Llevant, Ponent i Tramuntana de Mallorca.
- a Menorca la vigilància s’ha limitat a l’Área Marina del Sud de Menorca, restant sense control la resta del litoral.
- a les Pitiüses s’ha realitzat vigilància sobre l’àmbit del Parc Natural de les Salines d’Eivissa i Formentera, a més de sobre els LICs de l’Área Marina de Playa de Tramuntana i el de l’Área Marina de Cala Saona. No s’ha realitzat vigilància sobre la resta d’Eivissa, especialment a la zona de Llevant on també hi ha alguers molt extensos afectats per fondeig, ni a la resta de Formentera (especialment a la zona de Migjorn).
Malauradament, que una zona hagi comptat sobre el paper amb dotació de vigilància no ha implicat en la pràctica la inexistència de fondeig sobre posidònia. Així ho hem posat en evidència en diverses ocasions a través del compte de twitter @SOSposidonia, denunciant fondejos tant a la zona del Migjorn de Mallorca com a la zona de Formentor o al litoral d’Artà, amb actuacions tardanes o inexistents per part del servei de vigilància.
A la resta del litoral, on no ha actuat el servei de vigilància, evidentment el descontrol ha estat absolut, amb algunes zones molt afectades com el litoral de Calvià i Andratx, el de Llucmajor o Portocolom. La dotació d’embarcacions ha estat clarament insuficient, especialment a Mallorca, on només s’ha disposat de tres.
Més enllà d’aquest dèficit per cobrir adequadament els trams de litoral on hi ha praderes de posidònia, l’efectivitat del servei de control i vigilància del fondeig es veu afectada per dues mancances importants:
- el personal directament implicat pertany a una empresa privada, i no tenen la consideració d’agents de l’autoritat. Poden informar, però no tenen capacitat per iniciar un procediment d’infracció si fos necessari. La participació dels Agents de Medi Ambient, que ja sabem que compten a les Balears amb una dotació molt per davall de la necessària, s’ha vist limitada per la seva disponibilitat per poder embarcar-se amb el servei.
- la cartografia de les praderes de posidònia és inexacta i incompleta, especialment a Mallorca on manca cartografiar una part important del litoral. Aquesta mancança no facilita el fondeig responsable per part dels navegants, i limita molt la utilitat d’eines cartogràfiques on-line d’ajuda al fondeig fora de posidònia.
Per al GOB és fonamental esmenar aquestes deficiències cara al proper estiu, i per tant poder disposar d’una dotació suficient d’embarcacions i de personal plenament competent (Agents de Medi Ambient), a més de disposar d’una cartografia fiable de les praderes. Però sobre tot és fonamental comptar amb el decret de protecció de posidònia, en tràmit des de fa massa temps. El decret fonamentarà de forma ben sòlida la protecció de la posidònia envers el fondeig i altres impactes, clarificarà sense dubtes on es pot fondejar i on no, establirà les sancions per als infractors i facilitarà que es pugui comptar amb dotació financera suficient per disposar dels mitjans necessaris. Si el Govern té un compromís real amb la protecció de la posidònia, ho ha de demostrar amb normes i pressupost.