En la commemoració de l’aniversari trobam a faltar més compromís per resoldre la greu problemàtica del parc natural

 

Avui fa 30 anys que es va aprovar el decret de declaració del parc natural de s’Albufera de Mallorca, el primer espai natural protegit de les Illes Balears.

La protecció s’Albufera és una de les gran fites en la història de la conservació del patrimoni natural de les Balears, i essent el primer parc natural declarat a les Illes va obrir camí a la resta d’espais que es varen protegir en anys posteriors. Sense dubte al llarg d’aquests 30 anys s’ha fet molta i molt bona feina en la conservació de s’Albufera, gràcies especialment a un equip tècnic molt compromès i a les entitats i persones que hi han desenvolupat una gran tasca investigadora, però malauradament tots sabem que aquestes energies positives no sempre han comptat amb el necessari compromís polític.

La Conselleria de Medi Ambient remeté ahir un comunicat informant de la commemoració del 30è aniversari de la declaració del parc natural de s’Albufera de Mallorca. Coincidim amb la Conselleria en destacar les millores ambientals que ha suposat la protecció i gestió del parc al llarg de tres dècades, però hi trobam a faltar un anàlisi més crític i la definició més compromesa dels reptes que cal abordar.

Així, des de la Conselleria es diu que «cal recuperar el personal i els recursos perduts a començament de l’actual dècada, que varen deixar s’Albufera en una situació molt precària des d’un punt de vista de gestió», i que «l’actual crisi de l’aigua (salinització i eutrofització, provocades per les extraccions massives d’aigua dolça i per l’entrada d’aigües contaminades per nutrients) demostra que cal actuar en la conca hidrogràfica». Davant això, manifesta que «és una tasca ambiciosa que cal afrontar amb il·lusió».

Consideram que afrontar aquests reptes amb il·lusió està molt bé, però només es resoldran amb compromís, decisió, pressupost i competència, aspectes que malauradament hem de dir que no observam amb suficiència.

A la primera memòria de seguiment del parc elaborada aquesta legislatura (2015) ja es posaren de manifest tant els greus problemes de qualitat hídrica com les mancances en capacitat de seguiment de la biodiversitat i en vigilància de l’espai protegit. L’octubre de 2016 el director del parc presentà un informe ben contundent sobre l’extrema gravetat de la situació ambiental del parc a causa de la mala qualitat de l’aigua. Igualment als posteriors programes anuals d’actuació de 2016 i 2017 es varen preveure dotacions de personal de seguiment ecològic i de vigilància.

Lamentablement hem de dir que a poc més d’un any del final de legislatura els avanços necessaris no existeixen o no són significatius. Els increments prevists de personal s’han incomplit tant el 2016 com el 2017, i no s’observa cap avanç important per resoldre aviat la gravíssima situació ecològica del parc.

Clar que cal celebrar el 30è aniversari en la protecció de s’Albufera de Mallorca, però més que amb fotos, nous logotips i activitats públiques des del GOB instam a Medi Ambient a commemorar-ho amb l’aprovació i desenvolupament urgent d’una estratègia de millora ambiental, amb la necessària planificació i disponibilitat de recursos, per treure parc de la situació de greu crisi ambiental que està patint.

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob