Aquesta legislatura no s’ha aprovat ni un sol pla de gestió
Avui es celebra el dia de Natura 2000, la xarxa d’espais naturals protegits que té per objectiu la conservació dels hàbitats i les espècies a la Unió Europea.
A les Balears la biodiversitat és extraordinàriament important, i per això també ho és el desplegament de la xarxa Natura 2000 en compliment de les obligacions de l’estat espanyol i de la nostra Comunitat en relació a la Directiva d’hàbitats (92/43/CEE).
El efectes de la xarxa sobre el territori són inicialment preventius (evitar la desaparició dels hàbitats naturals i de les espècies de flora i fauna), però a més de la normativa ambiental que incorpora la Directiva també es disposa que aquests espais hauran de comptar amb els corresponents plans de gestió.
I aquí és on el dèficit és greu en el nostre cas. Així, dels 140 LIC (lloc d’Interès Comunitari) proposats pel Govern de les Illes Balears i acceptats per la Comissió Europea, només 76 (54,3%) compten amb ja el corresponent pla de gestió i han estat declarats ZEC (Zona d’Especial Conservació).
En relació als terminis establerts per la Directiva 92/43/CEE ja portam un retard de 6 anys (el doble de l’estipulat) en la declaració de les ZEC que resten pendents.
Per al GOB és molt preocupant que des de 2015, al llarg d’aquesta legislatura, la Conselleria de Medi Ambient no hagi aprovat ni un sol nou pla de gestió Natura 2000. Al pla normatiu 2018 el Govern té prevista l’aprovació de diversos plans de gestió de LIC i ZEPA, tot i que a hores d’ara no se n’ha aprovat cap i només la meitat han passat ja a consulta pública.
Comptar amb una bona planificació és passa prèvia i imprescindible per dur a terme una adequada gestió dels espais naturals protegits, tot i que és evident que aquest aspecte ni ha tingut ni té la consideració que pertoca en la política de conservació del medi natural a les Balears.
Els dèficits en planificació d'emmarquen en una política actual de conservació d'espais naturals que, en opinió del GOB, dista bastant de la que esperàvem d'aquest govern. Més que "amb peus de plom", com reconeixia el Conseller fa uns dies, sembla que la protecció i gestió d'espais naturals protegits s'estigui impulsant amb poca decisió i a velocitat de caragol.