Davant la negativa del Consell a aplicar enguany una moratòria, contemplada al Pla d'Acció aprovat per la Comissió Europea, apel·lam a la responsabilitat personal dels caçadors

 

El proper dimecres, 15 d’agost, comença la caça al període de mitja veda, en el qual es podran caçar diverses espècies, entre elles la tórtora europea (Streptopelia turtur).

La tórtora europea està patint un important declivi poblacional. Així, el el Programa Europeu de Seguiment d’Aus Comunes, coordinat per l’European Bird Census Council, ha registrat una pèrdua del 78% dels seus efectius europeus entre 1980-2013, i del 29% entre 2004-2013. A Espanya, el programa SACRE de SEO-Birdlife, ha detectat una minva del 30% des de 1998. Les causes del declivi semblen complexes, i podrien tenir a veure amb sinèrgies negatives creades per diferents factors que poden actuar a les zones de cria i d’hivernada, com la pèrdua dels hàbitats de cria, l’ús d’herbicides o la caça.

Davant aquesta situació, el 2016 el Comitè Científic del Comitè de Flora i Fauna Silvestres (Ministeri de Medi Ambient) elaborà un dictamen en el qual suggereix la inclusió de la tórtora europea en el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades amb la categoria de Vulnerable. Això en la pràctica implicaria la prohibició de la caça d’aquesta espècie a Espanya. Aquesta petició està encara pendent de decisió per part del Ministeri.

En la mateixa línia, recentment la Comissió Europea ha aprovat el Pla d’Acció per la conservació de la tórtora europea (2018-2028). En aquest document, que per ara no s’ha traduït en cap norma legal i per tant és només indicatiu, es suggereixen i calendaritzen diverses mesures per tal de recuperar l’espècie. Entre elles es planteja una moratòria de caça el 2018, i l’inici dels estudis necessaris per tal d’establir uns nivells d’aprofitament cinegètic sostenible.

A la vista de la situació, el GOB ja reclamà fa uns mesos l’aplicació a Mallorca de la moratòria de caça per 2018 indicada al Pla d’Acció. El Consell de Mallorca no va atendre la nostra petició, tot i que ha decidit reduir enguany en un exemplar el cupo màxim de captura diària per caçador, passant de 4 a 3 exemplars. Aquesta reducció segueix el camí iniciat l’any passat, quan ja es va passar de 6 a 4 exemplars de cupo diari màxim.

Des del GOB apreciam positivament la reducció del cupo, tot i que consideram que davant la situació que pateix l’espècie és insuficient i que no s’ajusta a les determinacions indicades pel Pla d’Acció.

La posició del Consell no ens sorprèn, i entenem que políticament es prefereix esperar a que la prohibició de la caça de la tórtora arribi d’altres instàncies superiors (Ministeri o Comissió Europea) i no haver així d’assumir el cost polític d’una mesura administrativa que pot esser impopular entre els caçadors.

Per això, davant la manca de suficient compromís de l’administració insular amb les indicacions del Pla d’Acció i amb la conservació de l’espècie, des del GOB apel·lam a la responsabilitat personal i demanam als caçadors que enguany renunciïn a caçar aquesta espècie. Sabem que hi ha molts caçadors que no cacen durant la mitja veda, i molts que també entenen la necessitat de reforçar la conservació de les espècies com a garantia per a la pràctica de la caça en el futur. A ells ens adreçam, ja que malauradament consideram que ni els responsables polítics ni els dirigents cinegètics en són prou sensibles.

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob