La salinització, per manca de suficient cabal ecològic, està canviant dràsticament la biodiversitat del parc natural
Per primera vegada s’ha detectat a la zona nord de s’Albufera de Mallorca un episodi d’explosió d’algues lligades a ambients hipersalins. Al canal que limita la zona humida amb la carretera de Sa Pobla les aigües s’han de tenyit de vermell, molt probablement a causa de la proliferació d’algues del gènere Dunaliella, que són les que típicament donen aquestes coloracions als estanys de salineres a finals d’estiu.
Aquest episodi confirma l’avanç imparable de la salinització de s’Albufera, un procés que fa anys que el GOB està denunciant públicament i que també ha estat informat oficialment per part de la direcció del parc natural davant la Conselleria de Medi Ambient. Aquí es pot descarregar un dels informes, ben il·lustratiu.
(Contingut extret de l'informe de la direcció del parc natural, que hem enllaçat més amunt)
La floració d’algues observada aquests dies no és un fet anecdòtic. Basta observar l’entorn on s’ha produït per veure que la salinització de la zona ja fa anys que va avançant. On abans hi havia canyissars, ara el salicorniar va ocupant l’espai. Les imatges de teledetecció fa anys que alerten de la situació, especialment greu a la zona nord del parc natural.
La setmana passada finalitzà l’exposició pública de la revisió del Pla Hidrològic de les Balears, al qual la nostra entitat hi ha presentat al·legacions. En aquest Pla, es considera que serà impossible que la massa d’aigua subterrània de Sa Pobla compleixi les obligacions de millora de la seva qualitat hídrica en el termini que estableix la Directiva Marc de l’Aigua. Interpretam aquí que la Conselleria es veu incapaç d’abordar la problemàtica de la zona amb la decisió, urgència i potència que la situació demanda.
Des del GOB reclamam un major compromís al Pla Hidrològic en relació a la protecció i millora hídrica de s’Albufera. La zona humida presenta un dèficit important en el cabal ecològic d’aigua dolça que necessita per mantenir la seva biodiversitat, i això està generant un canvi ecològic que està substituint la flora i la fauna.
Per aturar la degradació ambiental de la més important zona humida de les Balears es requereix una reducció de les extraccions d’aigua de la seva conca, tant per a usos agraris com residencials i turístics. Si la Conselleria, via Pla Hidrològic, no decideix i actua de forma urgent en aquest sentit, els ambients dolços de s’Albufera seguiran minvant i la seva transformació en salobrar seguirà progressant.
Altres mesures que està impulsant Medi Ambient, com la millora de l’arribada a s’Albufera de l’aigua de les Fonts Ufanes, o l’ampliació del parc natural, són sense dubte positives. Però no evitaran la degradació hídrica i ambiental i la pèrdua de biodiversitat de s’Albufera.
Recordem que s’Albufera de Mallorca presenta hàbitats d’interès comunitari i de conservació prioritària que són depenents de l’aigua dolça, com per exemple el 7210* Molleres calcàries de Cladium mariscus i amb espècies de Caricion davallianae. No adoptar les mesures necessàries per la conservació d'aquest i altres hàbitats de la zona humida protegida constituiria un greu incompliment dels compromisos adquirits per l’estat espanyol davant la Unió Europea.