Felicitam Medi Ambient per impulsar l’acord del Govern, però s’ha perdut una ocasió històrica per atorgar a la Marina de Llucmajor el nivell de protecció que mereix
El Consell de Govern ha aprovat avui l’ampliació de la xarxa de ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus) a les Balears, incorporant 11.775 hectàrees que s’afegeixen a les 138.695 hectàrees terrestres i marines ja protegides per aquesta figura.
Sense dubte la mesura és molt positiva, pel que suposa de compromís de conservació d’aquests espais que són molt importants per a la supervivència de les poblacions d’algunes espècies amenaçades, i per la incorporació per primera vegada d’espais estrictament agraris a la xarxa, com són el Pla de Vilafranca i es Blanquer de Maria, fonamentals per algunes de les espècies que més estan minvant a la Unió Europea. Recordem que els estats de la Unió Europea estan obligats a declarar ZEPA aquelles àrees del seu territori que siguin més importants per a la conservació de les poblacions d'aus. La declaració de ZEPA no du implícita cap prohibició genèrica (en absolut es prohibeixen les activitats agràries tradicionals, ni la ramaderia, ni la caça) tot i que obliga les administracions competents a avaluar convenientment els projectes que s'hi vulguin dur a terme, de forma que no posin en risc la conservació de les poblacions d'aus.
Des de 2011 el GOB ha reclamat insistentment l’ampliació o declaració de noves ZEPA a Mallorca, atenent a la importància ornitològica de determinats espais naturals fins ara insuficientment protegits. Així, hem remès a Medi Ambient en diverses ocasions informes científics que justifiquen la creació de noves ZEPA a Maristany, Son Real, el Pla de Vilafranca, i l’ampliació de la ZEPA de la Marina de Llucmajor (actual ZEPA Cap Enderrocat-Cap Blanc). Amb l’acord d’avui es protegeixen 3 dels espais reclamats, però només s’incorpora parcialment la Marina de Llucmajor excloent precisament la zona més valuosa.
Lamentam que la manca de convicció del Govern hagi deslluït de bell nou una de les mesures d’increment de protecció d’espais naturals que s’han arribat a aprovar aquesta legislatura. L’exclusió, tècnicament injustificable, de la zona central de la Marina de Llucmajor fa evident que en aquest procediment d’ampliació de ZEPA han pesat criteris que van més enllà dels estrictament científics. Precisament durant el període d'exposició pública, fa més d'un any, el GOB i SEO/Birdlife al·legaren indicant la necessitat de declarar ZEPA la zona central de la Marina.
Recordem que fa pocs dies el GOB aportava per enèsima vegada informació que confirma la importància de la Marina de Llucmajor per la milana, espècie catalogada en perill d’extinció a nivell estatal. Sorprenentment, a la informació difosa per Medi Ambient sobre les espècies que justifiquen l’ampliació de ZEPA no s’esmenta la milana, i en canvi sí que es citen altres espècies menys amenaçades. Com a detall curiós, a la presentació gràfica realitzada ahir per Medi Ambient sí que sortia una imatge de milana, tot i que etiquetada com «arpella», una espècie diferent i que no es troba amenaçada, per cert.
L’acord inclou el compromís de «complementar l’estudi de valors ambientals de la ZEPA Cap Enderrocat-Cap Blanc per ampliar-la». Una declaració d’intencions que per al GOB no disculpa la manca de voluntat per ampliar-la en aquesta oportunitat. Amb la informació aportada pel GOB sobre els moviments de les milanes seguides via satèl·lit podem assegurar que cap altra de les ZEPAs aprovades avui està tan justificada científicament com la Marina de Llucmajor.
Des del GOB instam a Medi Ambient a impulsar la redacció de plans de gestió aquests nous espais protegits, i a agilitzar-ne la redacció en aquests i la resta d’espais de la Xarxa Natura 2000 que ho tenen pendent des de fa anys. D’altra banda, confiam que abans que sigui massa tard un futur govern pugui atorgar a la zona central de la Marina de Llucmajor el nivell de protecció que es mereix, per atendre la conservació de les poblacions d’aus i per defensar-la de projectes que atemptin contra la seva biodiversitat.