Les obres de reforma del col·legi Lluís Vives han eliminat els 48 nius existents
El cabot (Delichon urbicum) és una petita au insectívora i migratòria que nidifica a molts dels pobles i ciutats de les Balears, construint uns nius de fang en forma d’iglú aferrats davall els voladissos de les teulades i altres superfícies arrecerades. Sovint s’agrupa en colònies, que poden ser nombroses.
El cabot, com totes les aus insectívores, fa dècades que gaudeix de protecció legal, i des de 2011 forma part del Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (Reial Decret 139/2011).
Cabot, al seu niu. Foto: MPF/Wikimedia
Aquesta setmana hem pogut constatar que les obres de reforma que s’estan realitzant al col·legi Lluís Vives, de Palma, han destruït la colònia de cabots que hi havia. Justament fa algunes setmanes la colònia es va censar per part d’ornitòlegs del GOB, amb un resultat de 48 nius, essent aquesta una de les colònies més grans de Mallorca.
Tot i que la reproducció dels cabots la està en la fase final, i d’aquí a dues setmanes la població abandonarà les Balears per migrar a Àfrica tropical, les colònies encara ara mantenen activitat, sobre tot dels joves nascuts enguany.
L’article 54 de la Llei 42/2007 del Patrimoni Natural i de la Biodiversidad estableix, entre les prohibicions relatives a les espècies incloses al Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial, la de «Tratándose de animales, incluidas sus larvas, crías, o huevos, la de cualquier actuación hecha con el propósito de darles muerte, capturarlos, perseguirlos o molestarlos, así como la destrucción o deterioro de sus nidos, vivares y áreas de reproducción, invernada o reposo.»
Des del GOB hem remès la denúncia dels fets a la Conselleria de Medi Ambient i Territori, per tal que sigui iniciat el corresponent expedient d’infracció contra els responsables de la destrucció de la colònia. Així mateix, reclamam a la Conselleria que a més a més de la sanció corresponent estableixi mesures compensatòries per restablir els danys, obligant al centre educatiu a restaurar la colònia mitjançant nius artificials que es puguin ocupar l’any que ve.
Lamentam l’actitud dels responsables del centre, que no han sabut valorar adequadament el magnífic recurs educatiu que suposa tenir una colònia de cria com aquesta a l’escola.
Cas que per motius excepcionals ben justificats s’hagi de retirar una colònia o nius d’una espècie protegida, cal comptar amb l’obligatòria autorització administrativa que hauria de fixar tant les condicions de la retirada (mai en època de cria) així com les mesures per a la posterior recuperació de la colònia.