L’acumulació de plàstics a la mar, per falta d’aquest servei, és enguany molt evident
El consell d’administració de l’empresa pública ABAQUA, depenent de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, va iniciar el 27 de març de 2019 el procediment de contractació del servei de neteja d’aigües de bany a platges i cales. En data 20 de maig de 2020, un any després, l’òrgan de contractació va aprovar l’expedient, la despesa i els plecs de prescripcions tècniques i de clàusules administratives particulars de l’expedient de contractació.
La presentació d’un recurs contra la documentació per part de l’empresa Gestión de Puertos y Litorales Sostenibles S.L. ha motivat la suspensió del procediment de contractació al llarg de 3 setmanes, però des del 31 de juliol, quan es va desestimar el recurs i s’aixecà la suspensió del procediment, la tramitació torna tenir via lliure. Només s’ha presentat un licitador: FCC Medio Ambiente S.A.U – Ecolmare Iberica S.A.
El retard en la posada en marxa del servei de neteja litoral té unes conseqüències ben visibles. La quantitat de residus, sobre tot de plàstics, que trobam a les nostres aigües és molt elevada. A part de la qüestió més estètica i de qualitat de les aigües de bany, és ben conegut l’impacte que els plàstics causes sobre la vida marina.
Davant aquesta situació, instam a la Conselleria de Medi Ambient i Territori a:
- Agilitzar la tramitació i no perdre ni un minut més, per tal que s’adjudiqui el contracte i la feina de neteja pugui començar immediatament.
- Revisar què ha passat amb aquest expedient i esmenar els problemes de funcionament intern. No és de rebut el retard apreciable en aquesta tramitació. L’inici del procediment va ser fa any i mig, però l’aprovació de l’expedient de contractació va tenir lloc el 20 de maig (un any per preparar un plec d’un contracte), quan les feines haurien d’haver començat l’1 de juny. Ja era impossible ajustar-se al contracte previst, i si a més a més li afegim l’imprevist del retard per mor del recurs resulta que finalment aquest estiu es podrà fer feina (sembla) només el setembre. Per bé de la ciutadania, convé revisar què està funcionant malament en la gestió administrativa de la Conselleria.
- Estendre el servei de recollida de residus a la mar a tot l’any. Durant l’hivern també es pot netejar, de forma ben planificada en funció de les condicions marítimes. El problema dels plàstics a la mar no es limita a la temporada turística. L’objectiu és que la nostra mar estigui el més neta possible de forma permanent.
- Estudiar la internalització del servei per part de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Efectivament actualment Abaqua no disposa de mitjans per a realitzar aquesta feina, però en un plantejament a mig i llarg termini l’assumpció de la neteja directament per part de l’empresa pública podria ser més econòmic per a la ciutadania, a més de solventar els evidents problemes que poden sorgir en els procediments de contractació (aquest és un cas ben clar).
- Treballar en la reducció de l’ús de plàstics (el desenvolupament de la llei de residus és una prioritat), i també en la prevenció de l’arribada de residus a la mar. Una part important hi arriba a través dels torrents, quan corren després de les fortes pluges. Cal que Conselleria i ajuntaments arribin a acords (això s’espera de les administracions públiques) per abordar la retirada immediata dels punts negres d’acumulació de fems a torrents, que en alguns punts són autèntics abocadors.