La posició de la CAIB no és pròpia d’una administració pretesament progressista i ecologista
La Comissió Europea planteja pel 2021 la reducció en un 15 per cent dels dies de pesca per a la flota d’arrossegament en el Mediterrani Occidental i demana un increment de noves zones de veda per fresi o concentració d’alevins. Ho fa basat en els estudis del Comitè Científic, Tècnic i Econòmic per la Pesca que assessora la Comissió. Es ben conegut que el Mediterrani Occidental està en una situació global de sobrepesca, i que es precís rebaixar el nivell d’esforç pesquer per a la majoria dels stocks, també a les Balears.
Aquesta mesura està emmarcada en el pla plurianual per a la pesca demersal al Mediterrani occidental, que estableix que s’ha de reduir l’esforç pesquer un 10% el 2020 i un 30% addicional abans de l’1 de gener de 2025. Les limitacions pesqueres són molt difícils d’acordar en el si de la Unió Europea, per l’oposició sistemàtica d’alguns països entre ells Espanya, i per això hem d’entendre que la proposta de reducció del 40% acordada el 2019 s’ha establert per considerar-ho mesura mínima imprescindible per a la sostenibilitat dels stocks pesquers i la viabilitat futura del sector.
En aquest context, son difícils de comprendre i acceptar les pressions de la consellera d’Agricultura i Pesca del Govern, Mae de la Concha al ministre Luis Planas per que rebutgi les propostes de la Unió Europea al Consell de Ministres de Pesca la setmana vinent. S’alinea així la consellera amb la resta de comunitats autònomes, de governs conservadors, que han criticat que es tengui en compte la sostenibilitat ecològica per damunt de les necessitat econòmiques i socials. Espècies com la gamba blanca, escamarlà, lluç i gamba rosada precisen reduccions d’esforç pesquer per arribar a una situació de rendiment màxim sustentable (RMS). Pretendre enfrontar la sostenibilitat ecològica a la sostenibilitat socioeconòmica és, en l'actual context ecològic global, altament irresponsable.
Encara que és cert que, gràcies a les iniciatives preses per el Govern Balear i els esforços de la flota pesquera de les Illes, la situació a Balears és una de les millors del Mediterrani, també ho és que encara falta un bon tros per aconseguir que la recuperació i sostenibilitat dels stocks pesquers estigui garantida.
Una administració que es declara innovadora, progressista i ecologista a les Illes Balears té una nova oportunitat de liderar la recuperació dels stocks pesquers i ecosistemes marins del Mediterrani, i ser un exemple per la resta de països d’aquesta regió. Tenim els coneixements tècnics i la declarada voluntat política de fer-ho. També se disposa de diversos programes de recuperació econòmica i ambiental marina amb fons de la Unió Europea.
El GOB demana al Govern que no obstaculitzi, sinó que doni suport a les mesures proposades per la Unió Europea per aconseguir la recuperació dels stocks pesquers de les illes Balears, en un exercici de responsabilitat i com exemple per la resta de regions del Mediterrani.