Muntanyes d'Artà, amb es Caló de Ferrutx al fons

 

Els dèficits en planificació són importants, i tenim pendent també la protecció de nous espais naturals

Avui es celebra el Dia Europeu dels Parcs, recordant que el 24 de maig de 1909 es van declarar a Suècia els primers parcs nacionals del continent. Des del GOB aprofitam per reclamar a la Conselleria de Medi Ambient i Territori un major impuls en la protecció i gestió dels parcs.

La planificació a mig termini, en forma de Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) és un instrument bàsic en la gestió dels espais protegits, ja que defineix el camí que s’haurà de seguir, en forma de plans i projectes, per aconseguir els diferents objectius (de conservació, ús públic, investigació, etc). Tot i això, pel que fa a aquest aspecte el panorama a la nostra xarxa d’espais protegits no és gens favorable:

  • Parc nacional marítimoterrestre de l'arxipèlag de Cabrera: el darrer PRUG aprovat correspon al període 2006-2012
  • Parc natural de s'Albufera de Mallorca: el darrer PRUG aprovat correspon al període 1999-2002
  • Parc natural de Mondragó: no té PRUG
  • Parc natural de s'Albufera des Grau: no té PRUG
  • Parc natural de sa Dragonera: el darrer PRUG aprovat correspon al període 2001-2004
  • Parc natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera: el darrer PRUG aprovat correspon al període 2006-2011
  • Parc natural de la península de Llevant: no té PRUG
  • Paratge natural de la Serra de Tramuntana: no té PRUG
  • Reserves naturals des Vedrà, es Vedranell i dels illots de Ponent: no té PRUG
  • Reserva natural de s'Albufereta: no té PRUG
  • Parc natural maritimoterrestre es Trenc- Salobrar de Campos: no té PORN, i no té PRUG

El dèficit en planificació, com veim, és molt important. Dels 11 parcs i reserves declarats a les Balears, cap d’ells té en aquests moments PRUG en termini d’execució. 4 d’ells esgotaren el termini previst i encara no compten amb PRUG actualitzat, mentre els altres 7 fins ara no han tingut cap PRUG. Aquesta situació no és gens bona per als espai protegits, ja que no facilita l’assoliment d’objectius mitjançant programes i projectes preestablerts, i la gestió està sotmesa a un nivell important de discrecionalitat en funció de les directrius polítiques del moment, el pressupost disponible anualment i les necessitats immediates.

Aquest dèficit s’estén també als espais de la xarxa Natura 2000, bona part dels quals tampoc compta fins ara amb plans de gestió, que segons el termini fixat per la Comissió Europea s’haurien d’haver enllestit abans del 2012.

Davant això, reclamam a Medi Ambient un major impuls per dotar de la imprescindible planificació a tots els espais que no la tenen.

D’altra banda, i tenint en compte que ens situam ja a l’equador de legislatura, instam també a Medi Ambient a impulsar amb més decisió:

  • L’ampliació del Parc Natural de la Península de Llevant. Acordada pel Govern l’abril de 2019, via redacció de nou PORN, ja es va esgotar el termini de 2 anys inicialment establert per aconseguir l’aprovació, i recentment s’ha aprovat una pròrroga del procediment.
  • La declaració del Parc Natural maritimoterrestre de Rafeubetx-Cala Figuera. Reclamat per les entitats ecologistes i també per l’ajuntament de Calvià el 2016, el Conseller ha assegurat que aquesta legislatura s’iniciarà la tramitació.

L’activació de nous espais protegits és un procediment llarg i complicat, pel que consideram que s’ha de pitjar l’accelerador si volem veure els avanços pretesos abans del final del mandat de l’actual Govern.

 

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob