Amb motiu dels resultats exitosos de les darreres temporades i la necessitat de seguir treballant per a la protecció i conservació del medi marí, el GOB dóna inici a una nova edició de la campanya SOS Posidònia.

La campanya es durà a terme al llarg dels mesos de juliol i agost, per sensibilitzar sobre la importància i problemàtica que pateix l’hàbitat de la Posidònia i oferir a la societat les eines necessàries per contribuir en la conservació i protecció d’aquesta espècie. Desplacem la campanya per 8 platges, de 5 municipis diferents. Ubicacions estratègiques quant a la necessitat de protegir les praderies de posidònia d’aquests indrets. Aquestes platges són, S’Arenal a Portocolom, platja de s’Oratori a Calvià, platja de Ciutat Jardí, Ca’n Pere Antoni i Cala Major a Palma, platja de Sa Ràpita a Campos i platja de Sant Joan a Alcúdia.


Es desplega una carpa informativa, a peu de platja, on disposem de material divulgatiu en 4 idiomes i cada dia es realitzen diferents tallers educatius, un de ciència ciutadana sobre els microplàstics (emmarcat al projecte que el GOB ha iniciat aquest 2021, Microplastic Watchers, d’Observadors del Mar), un altre de busseig per tal de descobrir de ben a prop l’hàbitat de la posidònia i finalment, amb un component més lúdic, el “trivial de la posidònia”, que entre els participants guanyadors es fa un sorteig d’una camiseta. A més, el punt informatiu també disposa de banderoles per repartir entre els navegants compromesos amb la conservació d’aquesta espècie.


Com a novetat d’aquesta 3ª edició, hi ha disponibles inscripcions prèvies pels tallers de platja a la pàgina web i xarxes socials del GOB Mallorca, perquè les persones interessades es puguin inscriure. Tot i això, s’organitzen dos torns de tallers, un amb inscripcions prèvies i l’altra per a usuaris i usuàries interessades a platja. D’altra banda, setmanalment també s’anuncien a les xarxes socials les ubicacions i horaris del punt informatiu.


Una altra novetat és que traslladem la campanya de sensibilització als clubs nàutics, concretament als clubs de vela, més propers a les ubicacions de platja. Pensem que és imprescindible que els usuaris i usuàries més properes al món nàutic i marí iniciïn la seva trajectòria amb un respecte cap al medi marí i concretament cap a les praderies de posidònia. En finalitzar el taller, repartim unes banderoles “SOS Posidònia” perquè puguin posar a les seves embarcacions i donar visibilitat al seu compromís amb la navegació i fondeig responsable.


Cal destacar, que la campanya de sensibilització, aquesta temporada, compta amb el suport de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, l’Ajuntament de Palma, EMAYA, Ajuntament de Calvià i Ajuntament d’Alcúdia.

Roda premsa

A la foto d'esquerra a dreta: Toni Muñoz, responsable de l'àrea de conservació al GOB Mallorca, Victòria LLabrés, responsable de l'àrea d'educació ambiental al GOB Mallorca, i Nicolau Cañellas, coordinador general del Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palma.


Finalment, mencionar que la campanya de sensibilització va de la mà de la campanya de denúncia, que continua paral·lelament amb altres línies d’acció, com pugui ser la denúncia per fondejos i vessament que afecten la preservació de la posidònia.


Recordem que la posidònia és una espècie cabdal al nostre litoral i que ens ofereix multitud de serveis ecosistèmics. Entre altres funcions, oxigena l’aigua, fixa carboni, sobre ella hi viuen molts invertebrats i dóna refugi, lloc de cria i creixement per a moltes espècies de peixos. A més d’aquesta funció ecològica juga també un rol molt important en el manteniment de les platges, tant en la formació de l’arena com en la defensa de la costa davant els temporals. Per tot això la seva preservació ha de ser una prioritat en l’estratègia de conservació de la biodiversitat a les Balears.

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob