Les analítiques recents realitzades per l’ajuntament indiquen un contingut en bacteris fecals que multiplica per 16 el legalment permès a la zona sensible
El Decret 49/2003, de 9 de maig, pel qual es declaren les zones sensibles a les Illes Balears, determina aquelles zones de les Balears que per mor de les seva naturalesa especial (llacs, cursos d’aigua, badies amb poca renovació d’aigua, etc.) han de ser objecte de mesures especials pel que fa a la qualitat de les aigües que s’aboquin des de les depuradores, per tal d’evitar el seu deteriorament ambiental. El llistat del Decret inclou el port de Sóller com a «zona sensible», per possible eutrofització i també com a massa d’aigua que requereix un tractament addicional al secundari.
L’emissari de la depuradora de Sóller aboca a només 275 metres de l’àmbit de la zona sensible del port de Sóller, just a l’entrada de la badia. De fet, a la vista de la delimitació d'altres zones sensibles (Badia de Pollença, Badia de Portocolom, etc) a Sóller se'n va fer una delimitació especialment reduïda, que deixa fora l'entrada de la badia. En qualsevol cas, a la vista de la proximitat, i tenint en compte que la dinàmica marina de la zona facilita que l’aigua abocada per l’emissari acabi entrant a la badia, consideram que l’abocament de les aigües residuals de Sóller podria estar afectant a la zona protegida.
En violeta, delimitació de la "zona sensible Port de Sóller". En marró, traçat de l'emissari de la depuradora. Font: IDEIB.
L’ajuntament de Sóller va encarregar el passat 11 d’agost una analítica de l’aigua que reben els regants des de la depuradora, i que és la mateixa que s’aboca a la mar via emissari. Els resultats de l’anàlisi determinaren una presència de 33.000 ufc/100 ml d’Escherichia coli (bacteri d’origen fecal). El Decret 49/2003 estableix, per a les masses d’aigua que requereixen un tractament addicional al secundari, un límit màxim de 2.000 coliformes fecals per 100 ml.
El passat 27 de maig la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears va informar favorablement el projecte de renovació de l’emissari, que planteja allunyar-lo de la costa. El projecte rebé al·legacions de la Federació Balear de Confraries de Pescadors, que foren desestimades. Per al GOB allargar l’emissari no és una solució acceptable, ja que simplement allunya el focus de contaminació i afectarà, si no a la posidònia, a altres hàbitats marins.
A la vista de les analítiques difoses per l’ajuntament, consideram que cal enfocar el problema en el seu origen, i escometre sense excuses la millora del sistema de depuració (ABAQUA va dir ahir en reunió amb l’ajuntament que la depuradora funciona correctament). Així mateix, reclamam a la Conselleria una estratègia a mig termini d’abocament zero a les Balears, facilitant que la totalitat de les aigües depurades puguin ser aprofitades per a l’ús agrari.