Es varen retirar més de 100 metres quadrats ocupats per espècies invasores del gènere Carpobrotus
El passat diumenge, una quarentena de nins i nines del Grup Infantil i Juvenil del GOB, acompanyats per 5 educadors i educadores voluntàries i dues tècniques de l’entitat, realitzaren una intervenció de retirada de plantes invasores a l’espai natural de Sa Canova (Artà) amb l’objectiu de contribuir a la recuperació de la vegetació dunar.
L’activitat comptà amb la col·laboració de dos tècnics del Parc Natural de la península de Llevant, i amb el suport de l’Ajuntament de Santa Margalida.
La feina consistí en la retirada de més de 20 clapes de bàlsam (Carpobrotus spp.) que s’estenien a sobre de la vegetació dunar i en conjunt sumaven més de 100 metres quadrats. Les plantes del gènere Carpobrotus són originàries de Sud-àfrica i estan incloses en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores, per la seva capacitat per ocupar àrees litorals i substituir a la vegetació autòctona.
La colonització de Sa Canova per part de Carpobrotus té probablement el seu origen el l’abundància d’aquesta espècie a jardins i solars del colindant nucli urbà de Son Serra de Marina, des dels quals s’ha dispersat fins arribar a les dunes. Hem de recordar que la inclusió del Carpobrotus al catàleg d’espècies invasores du aparellada la prohibició de tenència, pel que els propietaris dels solars i jardins on es troba estarien incorrent en una il·legalitat.
El sistema dunar de Sa Canova forma part de la Zona Especial de Conservació (ZEC) ES5310029 Na Borges, i compta amb un pla de gestió que identifica les diferents amenaces i impactes que afecten aquesta àrea, entre elles la colonització per part d'espècies vegetals invasores.
Recordem que Sa Canova va formar part del Parc Natural de la península de Llevant entre 2001 i 2003, quan el parc patí un retall de més del 90% de la seva superfície per part del Govern presidit per Jaume Matas (PP). En aquests moments la Conselleria de Medi Ambient i Territori tramita una ampliació del parc natural que permetrà reincorporar bona part de l’àmbit protegit originalment, marítim i terrestre.
Tot i el gran esforç realitzat pels nins i nines del GOB, la presència de Carpobrotus a Sa Canova és notable i encara va quedar un nombre important de clapes sense retirar, pel que properament l’entitat organitzarà una nova jornada voluntariat, aquesta vegada oberta a la ciutadania en general, per tal d’acabar la feina.