El passat 14 de juny l'organització Ecologistas en Acción va publicar el seu informe anual Banderes Negres, on es denuncien els punts del litoral espanyol amb més problemàtiques en l'àmbit ambiental.
L'informe recull un total de 48 banderes negres que s'han atorgat en funció de la naturalesa de les problemàtiques a les diferents províncies i comunitats autònomes. Entre les problemàtiques, es troben l'afectació a la biodiversitat, l'acumulació de brossa marines, els dragats i ampliacions d'infraestructures portuàries, els abocaments i deficiències en els sistemes de sanejament, entre altres.
A Balears els dos indrets seleccionats han estat a l'illa de Mallorca, la badia de Portocolom i el Port d'Alcúdia. Els motius són diferents, però no deixen d'estar relacionats. Portocolom ha estat seleccionat per la contaminació de les seves aigües, mentre que el Port d'Alcúdia ho ha estat per mala gestió.
Pel GOB Mallorca no és una sorpresa aquesta tria, ni els motius pels quals han estat elegits. Es tracta de dos espais de gran riquesa i valor que estan sotmesos a un gran nombre de pressions.
Badia de Portocolom. Ecologistas en Acción.
Per una banda, a Portocolom es denuncia la pèrdua de qualitat de l'aigua de bany. La contaminació no fa referència al fet que es trobi fora dels valors admissibles segons els paràmetres sanitaris, sinó a la pèrdua de transparència de les seves aigües any rere any. Cal recordar que la badia de Portocolom forma part de la Xarxa Natura 2000 mitjançant la figura de protecció de Lloc d'Importància Comunitària (LIC), declarada pels hàbitats marins que s'hi troben i que estan protegits per una directiva europea. Un d'aquests hàbitats és la Praderia de posidònia, hàbitat prioritari 1120. Aquesta planta (fanerògama) marina es troba en aigües on hi arriba gran quantitat de radiació solar, aigües transparents, i contribueix a la seva transparència en facilitar la sedimentació de les partícules que es troben en suspensió.
A la badia de Portocolom es donen diferents factors que contribueixen a l'augment de la terbolesa de les aigües i, per tant, suposen una amenaça per aquest hàbitat. Entre les causes que han estat produint-se al llarg dels anys es troben els dragats, que a banda de suposar la destrucció de part d'un altre dels hàbitats presents a la badia, el 1160 Grans cales i badies poc profundes, format per altres plantes marines com la Cymodocea nodosa i algues com la Caulerpa prolifera (entre altres), van suposar la resuspensió de sediment a l'aigua i la modificació dels corrents dins la badia. El fondeig massificat també suposa aixecament de partícules del sediment que a més, no tenen temps a tornar-se a depositar a causa del trànsit constant que es produeix per la navegació de les embarcacions a motor. La navegació dins la badia és un despropòsit, ja que no es respecten les velocitats de navegació de cap de les maneres. La navegació dins el port, el canal de navegació o a menys de 50 metres de la costa, no pot superar els 3 nusos. Pel que fa a la resta de la badia, considerada zona portuària I, no es poden superar els 6 nusos. Aquest excés de velocitat dins la badia que és constant, suposa un gran perill pels usuaris que l'habiten, especialment pels banyistes i altres embarcacions no motoritzades, però a més, suposa un constant agitament de les partícules que es troben a l'aigua i que no poden arribar a sedimentar. A tot això s'hi ha d'afegir el fet que alguns dels habitatges que es troben més propers a la badia, no estan connectats al clavegueram, sinó a pous negres que sovint tenen filtracions que acaben abocant a la mar.
Amb tot aquest ventall de pressions és urgent que es comencin a fer complir les regulacions existents per tal d'evitar o reduir a la mínima expressió les pressions sobre els hàbitats i la biodiversitat associada, presents a la badia de Portocolom. El compliment d'aquestes regulacions, a més, milloraria significativament la seguretat dels usuaris. Demanem també que es publiqui el Pla de Gestió de la Xarxa Natura 2000 Costa Llevant de Mallorca on s'inclou el LIC Portocolom per tal de tenir l'instrument que permet-hi fer una gestió adaptativa de l'espai amb objectius de conservació ambiental.
Per altra banda, al Port d'Alcúdia la problemàtica es produeix a causa de la mala gestió de les administracions competents a la zona. Es produeix un impacte sobre la Praderia de posidònia que hi ha abans d'arribar al Port a causa del fondeig de grans bucs comercials que esperen el seu torn per a poder descarregar al Port. Parlem de fondejos de vàries hores per part d'embarcacions de milers de tones que amb el garreig i borneig de les àncores, en algunes ocasions tenen impacte sobre la Praderia de posidònia, contribuint a la destrucció de l'hàbitat.
El Port d'Alcúdia es troba dins la badia d'Alcúdia, que igual que la de Portocolom forma part de la Xarxa Natura, com a LIC, amb l'objectiu de protegir tots els hàbitats marins que s'hi troben presents. Tanmateix, la zona no presenta cap eina de gestió que ho permeti de manera efectiva. És per això que demanem d'urgència la realització i publicació d'un Pla de Gestió per aquest LIC, ja que a efectes pràctics, un instrument normatiu com el Decret Posidònia (Decret 15/2018) no està impedint la destrucció d'aquest espai.