Les Experiències Agrícoles del Pla de Mallorca organitzades pel GOB en el marc d’un projecte finançat per la Fundación Biodiversidad, han posat de relleu l’interès que suscita el camp, l’agricultura i la pagesia
29/10/2012 El camp mallorquí obert a noves idees
Les Experiències Agrícoles del Pla de Mallorca organitzades pel GOB en el marc d’un projecte finançat per la Fundación Biodiversidad, han posat de relleu l’interès que suscita el camp, l’agricultura i la pagesia
Les Experiències Agrícoles del Pla de Mallorca organitzades pel GOB en el marc d’un projecte finançat per la Fundación Biodiversidad, han posat de relleu l’interès que suscita el camp, l’agricultura, la pagesia tant pels pagesos mateixos que hi van assistir com pel nombrós públic que s’hi va apropar durant la setmana del 22 al 26 d’octubre a Can Real a Petra. Les conclusions extretes van obrir la porta a noves idees al mateix temps que integren i recorden el passat agrícola de Mallorca.
Una vegada acabada la setmana queda clar que se poden cercar alternatives, aplicar noves formes o recuperar-ne d’antigues per mantenir el camp mallorquí en funcionament i caminar cap a la seva sostenibilitat econòmica, social i ambiental. El pagès i el ramader són una part fonamental de l’estructura social de Mallorca i la seva contribució al paisatge i al manteniment de la biodiversitat ha estat i és imprescindible.
Dilluns, en Miquel Serra d’APAEMA va exposar diferents cultius alternatius als habituals i comuns actualment, destacant per exemple els cultius de totes les varietats de llavors per l’aliment d’aucells o la recuperació d’antics cultius com el de les tàperes, lo que permetria mantenir l’activitat agrícola tot i assegurant un major rendiment.
Dimarts, n’Aina Socies de l’Associació de Varietats Locals va explicar les particularitats i qualitats dels cultius tradicionals i l’adaptació que han sofert les varietats locals a cada indret.
Dimecres va tenir lloc el primer taller pràctic a càrrec d’en Llorenç Payeres sobre l’elaboració de productes derivats de la llet i dijous el segon a càrrec de Gemma Madrid sobre productes derivats dels cereals. Els dos ens van explicar la gran importància que té una bona matèria prima per la qualitat del producte final i les possibilitats que hi ha avui dia per crear productes artesanals.
Finalment el divendres es va acabar el I cicle de jornades agrícoles celebrades a Mallorca amb una taula rodona sobre el cultiu a la seca a càrrec de Salvador Barceló, pagès jubilat i Sebastià Jaume, pagès en actiu, i moderat per Mateu Morro. A la taula rodona, com no podia ser d’altra manera, se va xerrar un poc de tot, del passat, del present i del futur, donant veu als propis pagesos, que han estat protagonistes d’aquesta setmana.