Després de la Cimera de París que va acabar amb un acord a nivell de països, ens toca assumir compromisos des de l’àmbit local. La primera passa ineludible: planificar el tancament de la central tèrmica d’Es Murterar.
El GOB ja va iniciar al 2010 una campanya reclamant el tancament de la central tèrmica d’Es Murterar (http://www.gobmallorca.com/que-feim/energia-i-canvi-climatic/07-12-10-el-gob-reclama-un-cop-mes-l-adopcio-d-un-pla-de-tancament-progressiu-del-murterar).
La plannificació energètica actual, continua però considerant la producció d’energia elèctrica a partir de carbó a la central tèrmica d’Es Murterar de cara a la cobertura de la demanda futura a les Illes.
A la COP21 de París, s’ha parlat de la necessitat de “descarbonitzar” el planeta per a reduir dràsticament les emissions de CO2 i no superar així el límit d’increment de la temperatura global en 2ºC. Malgrat que finalment aquest concepte no ha estat inclòs a l’acord per les pressions dels països petroliers com l'Aràbia Saudita, però també de la Xina i l'Índia, que creixen a força de carbó, consideram que a les Illes cal fer un exercici de responsabilitat i tendir a la producció zero d’electricitat a partir de carbó, ja que és el combustible que més emissions de CO2 genera i aquestes són les principals causants del canvi climàtic.
Grues de descàrrega de carbó al port d'Alcúdia.
Així, davant del compromís anunciat per part del Govern de redactar una Llei de lluita contra el canvi climàtic i l’aposta decidida per les energies renovables, el GOB insta a la Direcció General d’Energia a revisar la planificació energètica i incloure dins uns dels objectius prioritaris a curt termini, el tancament definitiu de la central tèrmica d’Es Murterar.
Més informació de la proposta del GOB a:
http://www.gobmallorca.com/informe_tancament_murterar.pdf
Altres mesures indispensables
Aquesta mesura és indispensable per tal de fer efectiva la reducció d’emissions, per raons ambientals i climàtiques però ha d’anar acompanyada també d’altres mesures tendents a aconseguir l’objectiu 40-30-40 pel que fa a reducció d’emissions, implementació d’energies renovables i millora de l’eficiència per a l’any 2020 respecte l’any base 1990
Cal també establir objectius intermedis de reducció d’emissions cada cinc anys fins arribar al 95% l’any 2050, d’acord amb les recomanacions científiques de l’últim informe de l’IPCC. Així mateix, incloure els pressupostos de carboni com mecanisme de planificació i seguiment, seguint l’exemple de la llei anglesa, vinculants amb límits en la quantitat de gasos d’efecte hivernacle emesos durant un període de cinc anys (industrial i sectors difusos).
Així mateix i pel que fa als combustibles fòssils s’hauria de formalitzar la prohibició de l’obtenció de gas i petroli d’esquist per fractura hidràulica o l’exploració i explotació d’hidrocarburs al terra i mar, i caminar cap a un futur sense energia nuclear i 100% renovable.
Un aspecte que no podem obviar és el de la fiscalitat: la dotació de recursos econòmics és molt important per a la implementació d’estratègies de lluita contra el canvi climàtic. Preveure tributs sobre l’emissió de CO2, de NO2 i o d’altres gasos per a la seva destinació finalista a promoure la transició efectiva cap a un canvi de model energètic, de producció i consum.