La plataforma estatal ha llançat una campanya prèvia a la Cimera de Canvi Climàtic de Polònia (COP24).
En el cas de Mallorca, cal que empreses i treballadors des Murterar i governs (autonòmic i estatal) treballin conjuntament per establir el full de ruta del tancament amb garanties.
Palma. 29 de novembre de 2018. Aquesta setmana passada, la Plataforma "Un futur sense carbó" ha llançat a l'Estat Espanyol l'informe europeu "Last Gasp: The coal companies making Europe sick" (“Último aliento: Las compañías del carbón que están enfermando a Europa”) beyond-coal.eu/last-gasp. Aquest informe, impulsat per l'aliança europea Europe Beyond Coal, posa de manifest el cost ocult de l'ús del carbó per a la producció d'electricitat, utilitzant models de dades que tenguin en compte les emissions de les centrals i la meteorologia per estudiar els seus impactes
En concret, el cost de les energies més contaminants, que està sent assumit per la societat civil, és de fins a 22.000 milions d'euros. A més, les 91 centrals de carbó que operen actualment a Europa són responsables de 7.600 morts prematures, 3.320 nous casos de bronquitis crònica, i més de 137.000 casos amb símptomes d'asma en nens.
A l'Estat Espanyol, la companyia més contaminant és Endesa, que compta amb 6 de les 16 centrals que operen actualment en el nostre país.
En el cas de Mallorca, ENDESA no pot seguir apostant per mantenir la central de carbó des Murterar. Cal abandonar el carbó assegurant una transició ambiciosa i justa per a la salut de les persones i el medi ambient. Aquí, el paper del Govern autonòmic és clau si vol que el seu projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica no quedi en paper banyat i també és clau el paper del Govern Estatal que no pot seguir subvencionant el carbó i oposant-se al tancaments de les centrals argüint temes relatius a seguretat de subministre. Cal recordar que Red Eléctrica espanyola ja va informar al Govern Balear que es podrien tancar els dos primers grups amb totes les garanties. Mallorca té suficient capacitat per assegurar el subministrament d’energia elèctrica aprofitant la capacitat existent de les centrals de cicle combinat de gas natural i incrementant l’aportació d’energies renovable tal com està previst.
També és clau el paper dels treballadors i sindicats que els representen: cal assegurar amb garanties les qüestions laborals dels treballadors afectats pel tancament però sense confrontar llocs de feina amb responsabilitats ambientals i de salut que cal abordar amb urgència.
Des de la Xarxa de Sobirania Energètica de Mallorca demanam: " Que Govern, empresa i treballadors treballin conjuntament per assegurar el tancament de la primera part de la central al 2020 i la resta al 2025 assumint la seva responsabilitat clau en la urgent transició energètica i la lluita local contra el canvi climàtic."
Més informació a: http://beyond-coal.es/