És l’hora de que el Govern i les institucions assumeixen vertaderament l’estat d’alarma climàtica i ambiental i es converteixin en un element de conscienciació ciutadana sobre l’amenaça i el repte que això suposa per al present i sobretot pel futur més immediat

 

L’Aliança per l’emergència climàtica va sorgir a Mallorca amb l’objectiu de promoure compromisos municipals en relació a la declaració institucional, feta per Govern Estatal, Govern Autonòmic i Consell Insular, d’Emergència Climàtica.

Estam convençuts que les polítiques municipals tenen una incidència directa sobre les mesures necessàries per assolir compromisos reals, tant per mitigar la nostra contribució al canvi climàtic global, com per abordar les actuacions necessàries per adaptar-nos als canvis que, sí o sí, ja són inevitables i derivats ja de la inèrcia dels desequilibris climàtics generats amb la superació dels límits recomanables de concentració d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

La proposta es va fer arribar en forma de proposta de moció municipal i des de l'Aliança es varen mantenir diverses reunions i també es va instar a la FELIB a implicar-se. Des de l’Aliança ens reunírem amb Marratxi, Manacor, Inca, Arta… L’Aliança ha mantingut contacte també amb el Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, a través del que vàrem tenir l'oportunitat de participar en una de les convocatòries de la FELIB el 17 de febrer de 2020. L’Aliança va poder participar en un dels punts de la reunió amb l’objectiu de convidar tots els ajuntaments a adoptar els esmentats compromisos climàtics mitjançant una carta de moció climàtica que els vàrem facilitar.

Consideram que l’emergència climàtica hauria de marcar un punt d’inflexió en les polítiques territorials, urbanístiques, energètiques, de mobilitat, d’infraestructures, etc. I a més necessitam noves formes d’expandir la democràcia amb garanties de participació ciutadana efectiva. Especialment ara, que la crisi sanitària ha evidenciat encara més les vulnerabilitats d’un model insostenible ambiental, econòmica i socialment.

És important que la reactivació econòmica després de l’Estat d’Alarma atengui de manera estratègica i inevitable el repte climàtic i això no s’aconseguirà únicament apostant pel cotxe elèctric i les grans inversions privades en sòl rústic d’energies renovables.

  • Cal una vertadera política de transició energètica i canvi climàtic que qüestioni i rectifiqui l’actual model econòmic i productiu.
  • Calen polítiques no només enfocades a intentar sostenir els consums actuals amb un canvi de fonts o vectors energètics.
  • Calen mesures de reducció del consum i d’enfocar el sistema econòmic cap a sectors productius enfocats a cobrir la demanda interna de bens materials imprescindibles per sostenir la vida, deixant enrere un model econòmic basat en el transport a grans distàncies de turistes i la importació dels béns essencials.
  • I cal sobretot dotar-nos d’eines democràtiques més eficients: des de l’Aliança apostam per les assemblees ciutadanes, com les assemblees climàtiques implantades a França i Regne Unit i en l’àmbit local en múltiples ciutats europees. Assemblees que siguin capaces d’integrar totes les veus de la societat i abarcar processos que van més enllà del curplacisme dels partits que només tenen un horitzó temporal de 4 anys, i amb capacitat també de superar el poder dels lobbies.
  • Cal relocalitzar i redimensionar l’economia apostant per models productius que no es sostenguin sobre el transport a llargues distàncies, sinó que apostin per l’economia local i el decreixement del consum intensiu d’energia i emissions de la indústria turística. Una economia que redueixi dràsticament (entorn del 50%) l'emissió de CO₂ i altres gasos d'efecte d’hivernacle.

Mallorca ha estat històricament un laboratori per a la indústria turística. Des de l’Aliança apostam perquè Mallorca sigui un laboratori per a la transició ecosocial que garanteixi una economia social i solidària, menys intensiva en consum de recursos i enfocada a una economia local, amb noves fórmules de participació i implicació social i lluny de les exigències i oportunismes de grans empreses i mercats. És més, és l’hora de que el Govern i les institucions assumeixen vertaderament l’estat d’alarma climàtica i ambiental i es converteixin en un element de conscienciació ciutadana sobre l’amenaça i el repte que això suposa per al present i sobretot pel futur més immediat i en el context de la crisi sanitària que encara vivim.

Formen l’Aliança per l'Emergència Climàtica: Amics de la Terra Mallorca, Attac, Confederació General del Treball (CGT Illes Balears), Entrepobles, Extinction Rebellion, Greenpeace, GOB-Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa, Joventut pel Clima - Fridays for Future Mallorca, Moviment Ecolocal Mallorquí - MEM, Plataforma Antiautopista, Som Energia, i Som Sindicalistes.

El teu suport és fonamental per impulsar aquesta i altres línies de campanya 
AJUDA'NS FENT UN DONATIU o millor, FES-TE SOCI/A DEL GOB!

uneixtealgob